Božinović: Hrvatska u Schengenu je interes Europske unije, mi smo spremni

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/11 svibnja/HN20220508520454.jpg

U emisiji "A sada Vlada" gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Poručio je da je interes Europske unije ulazak Hrvatske u Schengen i da je to prioritet glavnih zemalja članica. Komentirao je situaciju s energentima, kao i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koja je izazvala brojne reakcije.  

Potpredsjednik Vlade je na početku gostovanja naglasio da je Hrvatska formalno spremna za Schengen.

"Vijeće Europske unije potvrdilo je tu spremnost. Hrvatska je jedina država koja je prošla pregovore za Schengen o novom modelu, po novim evaluacijskim kriterijima. To je za nas bio jedan veliki izazov", istaknuo je. 

Dodao je da se paralelno radilo i na zahtjevnom procesu ukidanja viza za SAD. Nakon toga su, rekao je, stigli i drugi rezultati.

"Hrvatska policija je 24 sata dnevno povezana sada s FBI-jem, s Terrorist Screening centrom i Ministarstvom domovinske sigurnosti, to su sve elementi koji Hrvatsku postavlja u sam vrh policija s kojima SAD i države članice Europske unije mogu surađivati", kazao je Božinović.

Glavni korisnik hrvatskog ulaska u Schengen bila Slovenija

Božinović se osvrnuo i na špekulacije da bi Slovenija, s kojom imamo neriješen teritorijalni spor, mogla blokirati pristup Hrvatske.

"Pozicija članstva vam može dopustiti da govorite stvari koje ne stoje", odgovorio je.

Naglasio je da je Hrvatska jedna od najspremnijih članica Europske unije kada je riječ o Schengenu.

"Mi smo se prilagodili, ispunili kriterije", rekao je, istaknuvši da bi glavni korisnik hrvatskog ulaska u Schengen bila Slovenija. 

"Jedno je politički nešto pričati, ali kada prebacimo temu na sigurnost, neupitno je da je Hrvatska u Schengenu interes Europske unije. To su najvažnije europske zemlje, uključujući predsjedavajuću Francusku, itekako dobro shvatile. Imati ovako spremnu državu na najduljoj vanjskoj granici EU-a, siguran sam da će svi pa i susjedi Slovenci to dobro razumjeti", ustvrdio je Božinović.

Zajednička konferencija ravnatelja policije dio našeg strateškog partnerstva

Osvrnuo se i na današnju zajedničku konferenciju ravnatelja policije jugoistočne Europe na kojoj sudjeluje i glavni ravnatelj francuske policije.

"To je vrlo važna konferencija, što je i dio našeg strateškog partnerstva koje su potpisali hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron", poručio je.

Naveo je dvije ključne teme konferencije. Jedna je suradnja na polju civilne zaštite, a s druge strane vrlo je važna dimenzija suradnje policija.

"Važno je da Europska unija, u ovom slučaju Francuska, pokazuje interes za sigurnost ovoga dijela Europe", rekao je. 

Dodao je da je hrvatska policija u posljednjih nekoliko godina razbila više od stotinu kriminalnih skupina.

Hrvatska neovisna država koja štiti teritorij i suverenitet

Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na posljednje izjave mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Vrlo odlučno ćemo odbaciti uvijek svaku aluziju na bilo kakve teritorijalne pretenzije prema hrvatskom području. Tu nitko ne može računati na drugačiji stav Hrvatske. Siguran sam da Mađari primili tu poruku. Hrvatska je neovisna država i štiti svoj teritorij i suverenitet te nikome neće, pa ni kroz prigodne izjave, dopustiti da se tim koristi, u ne znam kakve svrhe. To proći neće", poručio je Božinović.

Osvrnuo se i na pitanje pritiska sankcijama na Rusiju i pitanje hoće li Europska unija ostati jedinstvena, s obzirom na to da bi neke zemlje mogle imati velike teškoće zbog ovisnosti o ruskoj nafti i plinu.

"Siguran sam da će jedinstvo ostati jer su ulozi puno veći. U ratu u Ukrajini štite se temeljne europske vrijednosti, društava koja se temelje na demokraciji, vladavini prava i slobodnoj trgovini. To je kohezivni faktor", poručio je Božinović, dodavši da Europa sada zapravo plaća cijenu svoje naivnosti jer se previše naslonila na jedan pravac dostupnosti energenata.

"Hrvatska je krenula proces diverzifikacije, izgrađen je LNG na Krku i mi smo suočeni s time da je Hrvatska danas vrlo važan "hub" kada je u pitanju dolazak energenata na teritorije EU-a. Možda se nekome to ne sviđa, no to su činjenice", ustvrdio je Božinović.

U Hrvatsku dosad ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica

Potpredsjednik Vlade kazao je da je do sada u Hrvatsku ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od čega je 85 posto žena i djece.

"U Hrvatsku je po zadnjim podacima nešto više od 17.300 Ukrajinaca. Negdje 85 posto su žene i djeca", rekao je.

Podsjetio je da su od prvog dana postavili jasan i transparentan sustav za izbjeglice te su uveli i aktivirali privremeni mehanizam zaštite koji im omogućava sva prava, uključujući i integraciju na tržište rada.

"Cijeli taj proces, mogu sa zadovoljstvom konstatirati, prolazi bez problema i poteškoća. Mislim da su Ukrajinci zadovoljni i zahvalni tretmanom u Hrvatskoj", dodao je Božinović.

Govorio je i o razlici između ukrajinskih izbjeglica i migranata koji dolaze iz Afrike, Azije te s Bliskog istoka.

"Sve ukrajinske izbjeglice u Hrvatsku su ušli, iako traje rat, na graničnim prijelazima s dokumentima, za razliku od migranata koji iz BiH praktički ne dolaze na granični prijelaz, niti imaju osobne dokumente, to je vrlo bitna razlika", zaključio je Božinović.

Izvor: HRT/ Hina/Vlada 

Pisane vijesti