Božinović: Ključ situacije u Ukrajini imaju oni koji su pokrenuli agresiju

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako je u Hrvatsku do sada došlo 1.570  izbjeglica te da nije sklon govoriti o mogućem ukupnom broju izbjeglica, jer ključ situacije u Ukrajini imaju oni koji su pokrenuli agresiju.

"Pred nama je veliki posao, organizacijski to ide na vrlo zadovoljavajući način. Nisam sklon govoriti o brojevima, jer ključ situacije u Ukrajini imaju samo oni koji su pokrenuli agresiju, oni znaju hoće li se i kada zaustaviti", rekao je Božinović nakon sastanka s članovima osječko-baranjskog i osječkog Stožera Civilne zaštite.

Upozorava kako se svakim danom, kojim se ta invazija bude nastavila, povećava mogućnost za dolazak većeg broja izbjeglica i veće tragedije za ljude, koji nisu ničim izazvali ovako brutalan napad.

Božinović podsjeća kako je Vlada osnovala svoju međuresornu radnu skupinu, koja pokriva sve bitne segmente, a koju koordinira MUP  i smatra kako se stvorila solidna pravna osnova za rješavanje statusa i potreba tih ljudi, koja će ovisiti o tome kako se situacija bude razvijala.

Vodi se računa o najsitnijim detaljima, pa i o izdavanju EU covid potvrda za ukrajinske izbjeglice, jer epidemija koronavirusa još nije završila. Intenzivno se vode razgovori na europskoj razini, kako bi odgovor Europe bio jedinstven, posebice po pitanjima humanitarnog karaktera i zbrinjavanja onih koji su sada u najvećoj nuždi, a to su naši prijatelji Ukrajinci, poručio je ministar Božinović.

Na upit novinara kakvo je stanje s robnim zalihama te je li rađena provjera otkako je počeo rat u Ukrajini Božinović je odgovorio kako je sigurno da jest, ali da je to pitanje za Robne zalihe.

"Predstavnici Robnih zaliha i nadležnog Ministarstva su dio međuresorne radne skupine. To je nešto o čemu ćemo se dogovarati iz dana u dan, o tome koje su potrebe te provoditi postupke nabave koji će biti takvi da u svakom trenutku mogu odgovoriti visokim standardima Europske komisije", rekao je Božinović.

Na upit da komentira skup potpore ruskoj politici u Beogradu Božinović ističe kako se svatko u ovoj krizi oslanja na vrijednosti za koje se zalaže, a Hrvatska je kao članica EU i NATO-a  jasno iskomunicirala koje su njezine vrijednosti, i koja je njena reakcija na rat u Ukrajini.

Radić: Prihvatni centar u sportskoj dvorani "Jug", a u pripravnosti i "Zrinjevac"

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je gradu otvoren prihvatni centar u sportskoj dvorani "Jug", a u pripravnosti je i sportska dvorana "Zrinjevac".

Grad je osigurao besplatni gradski prijevoz za izbjeglice te njihov prijevoz od granice do Osijeka, a spremni smo za integraciju djece u vrtiće i škole, dodao je Radić.

Načelnik županijskog Stožera CZ Mato Lukić izvijestio je kako je na području Županije  trenutno smješteno 65 izbjeglica iz Ukrajine, 18 u kapacitetima dva pansiona, a ostali u privatnom smještaju u Osijeku i drugim mjestima Županije.

Od idućeg tjedna dio djece koja su smještena u osječkom prigradskom naselju Tenji tamo će krenuti u školu. Ima najava da će izbjeglice dolaziti i idućih dana, ne možemo kalkulirati s brojem, ali ćemo biti spremni za prihvat, istaknuo je Lukić.

Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec pojasnio je kako se na području Županije u prihvatnim centrima odmah može primiti 1.200 osoba, s općinama i gradovima dogovoreno je pet tisuća mjesta u objektima koji su u njihovom vlasništvu. Dodao je kako je Ravnateljstvo CZ uspostavilo  kontakt e-mail adresu na koju svi zainteresirani mogu prijaviti svoje smještajne kapacitete i po potrebi će se angažirati.

Ministar Božinović u subotu je obišao i prihvatni centar za privremeni smještaj izbjeglica iz Ukrajine, u osječkoj sportskoj dvorani "Jug".

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović