Božinović najavio strategiju upravljanja rizicima od katastrofa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas da će Vlada na sutrašnjoj sjednici razmotriti temeljni dokument za ulaganja u sustavno smanjenje rizika od katastrofa, uključujući i požare otvorenog prostora koji su prepoznati kao jedan od tri najveća rizika.

Sudjelujući na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.", Božinović je rekao da će Strategijom upravljanja rizicima od katastrofa, čija izrada slijedi, dati i smjernice kako smanjiti rizik požara otvorenog prostora. Donošenje Zakona o vatrogastvu, dodao je, daljnji je korak kojim Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i MUP žele doprinijeti ustrojavanju jedinstvene vatrogasne organizacije.

Podsjetivši da je nacrt prijedloga novog zakona o vatrogastvu na javnom savjetovanju do 11. studenoga, Božinović je kazao da bi do iduće godine HVZ mogla profunkcionirati kao središnje državno tijelo za vatrogastvo, pri čemu bi se poboljšao i status profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

Božinović je kazao i da je lani iz EU fondova povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu novih vatrogasnih vozila i radio telekomunikacijske opreme za vatrogastvo, ali i HGSS te druge zaštitne službe. Iz fondova je ove godine rezervirano dodatnih 40 milijuna eura za nabavu pet višenamjenskih helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite.

"Prevencija i priprema ključne su za učinkovito gašenje požara", naglasio je Božinović, dodavši da je na provođenju preventivnih mjera zaštite od požara potreban i veći angažman lokalnih vlasti.

Unatoč većem broju požara smanjena opožarena površina

Ovogodišnja požarna sezona, koja uključuje prvih devet mjeseci, bila je treća po broju požara u posljednjih 11 godina, no zahvaljujući brzom uočavanju i gašenju izgorjela površina smanjena je za nešto više od 15 posto u odnosu na razdoblje od 2009. do 2018.

Bržem izlasku vatrogasnih postrojbi na intervenciju i boljim rezultatima doprinijela je brza reakcija vatrogasnih i zračnih snaga, rad svih subjekata, poboljšan sustav za dojavu požara te uvođenje novih kamera, ocijenio je Božinović.

Prema MUP-ovim podacima u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 6186 požara, od čega 4294 požara na otvorenim prostorima, a pojačanim procesuiranjem prekršitelja policija je ove godine utvrdila da je su 243 požara nastala kao posljedica kaznenih djela i prekršaja, ustvrdio je Božinović.

Krstičević: Ovogodišnja protupožana sezona pokazala važnost suradnje

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je ovogodišnja požarna sezona pokazala važnost partnerstva za sigurnost i uključenje svih subjekata zajednice u suzbijanje požara, istaknuvši kao dobre primjere nabavu bespilotnih letjelica kroz projekt Orbiter 3 Ministarstava poljoprivrede.

Dodao je da su nakon velikih požara u 2017. u sljedeće dvije sezone ostvarili značajne rezultate, a ključna strateška stvar je uspostavljanje jedinstvenog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, što je omogućilo brže uočavanje požara i donošenja odluke o gašenju požara.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da se njezino ministarstvo aktivno uključilo u nacionalne planove zaštite od požara. Nabavljen je sustav videonadzora, unaprijeđen je sustav motrenja pa postoji 46 motriteljskih jedinica u četiri dalmatinske županije.

Jakupčić: Situacija u Hrvatskoj nije dramatična, ali zabrinjava trend

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić upozorio je da su se nad planet nadvile ubrzane klimatske promjene, o čemu danas svjedočimo u Kaliforniji, podsjetivši da je Europski šumarski institut poslao apel čelnicima država da se održi konferencija o ugroženosti šuma.

Treća Statusna konferencija „Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020.” održava se u organizaciji Jutarnjeg lista te ministarstva obrane, unutarnjih poslova i poljoprivrede, a glavni sponzori su Hrvatske šume, HEP i Odašiljači i veze. Uz kreatore javne politike okupila je brojne stručnjake iz gospodarskih, obrambenih i vatrogasnih institucija.
 
Izvor: HINA / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović