Božinović: Pratit ćemo vodostaj i prognozu, operativne službe su na terenu

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/05 kolovoza/Božinović vodni val C.png

"Sruuk je profunkcionirao na način na koji smo od početka komunicirali, to što se stvorila nekakva fama to je drugi par rukava, govorili smo da nakon', kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za RTL Danas.

Dodao je da je 94 posto ljudi u Brdovcu dobilo poruku upozorenja. Upitan je li ovo vrhunac vodenog vala, rekao je da bi, po svim izračunima Hrvatskih voda u suradnji s DHMZ-om ovo trebalo biti vršno opterećenje, vrhunac ovog plivnog vala.

"To ne znači da dolje, nizvodno neće biti porasta vodostaja, međutim ovo bi bio glavni pik u ovoj poplavi koja je krenula iz Slovenije. Sve službe su na terenu, sve se prati, u stalnoj smo komunikaciji sa slovenskim kolegama. Mi praktički u nekoliko dana smo obišli sve točke na slivu, prije svega, Save", poručio je Božinović.

Nije pala očekivana količina padalina

Ocijenio je da je situacija dobra, svugdje se radi s obzirom na to da nema toliko padalina kao što se očekivalo.

"Nastavljaju se radovi i u Sisačko-moslavačkoj, sve su to lokacije gdje su svi angažirani kod toga da se neke stvari i pojačaju, poprave u ovih nekoliko dana. U pripravnosti su, ako bude potrebno, nadamo se da neće, i za angažman vojske", dodao je.

Božinović vjeruje da će sve izdržati. Zadnji puta je vodostaj ovakvog intenziteta na ovom mjestu bio 2010. godine, a nešto manji 2014.

"Ovo je sustav koji je osmišljen u Hrvatskoj, Hrvatske vode su inzistirale kroz desetljeća da se zadrže te prirodne retencije i to je spas za Zagreb, ali i dalje nizvodno", rekao je ministar.

Nužno je pronaći rješenje za Brdovec

Upitan ima li trajnijeg rješenja za Brdovec, Božinović je ponovio da se vodila rasprava da se tamo gradi hidroelektrana te se zbog toga nije išlo u veće infrastrukturne radove. Izgradnja nasipa bi, u tom slučaju, bila neracionalna. "Mislim da se tu jednostavno moraju nekakva rješenja donositi", ocijenio je Božinović.

Upitan kada bi to moglo biti, kazao je da su za to zaduženi drugi resori. "O tome donose odluke oni koji planiraju energetsku sliku Hrvatske", poručio je.

Sve službe su spremne, građane pozivamo da slušaju upozorenja i upute

Gostujući sinoć u Dnevniku Nove TV, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se sve nadležne službe cijeli dan koordiniraju i razmjenjuju informacije s Hrvatskim vodama i Državnim hidrometeorološkim zavodom.

„U kontaktu smo i sa slovenskim kolegama, njima se dogodilo nešto što očito nisu imali do sada - ogromna količina vode se s planina spustila dolje i pogotovo u mjestima poput Celja gdje nema neke protupoplavne obrane to izaziva vrlo ozbiljne probleme“, dodao je.

„Što se tiče Zagreba, prema modelima izračuna Hrvatskih voda, nekakav vrh vala može se očekivati oko ponoći, iza ponoći. Vodostaj će se sigurno još dizati, u ovom trenutku se razmatraju modeli koji su bili 2010. godine. Zagreb ima dobar protupoplavni sustav", objasnio je Božinović.

Ministar je rekao da su trenutno najviše zabrinuti za Brdovec pored Zaprešića koji nema nasipe i 2010. je tamo također poplavilo i došlo je do kuća. 

Upitan može li biti iznenađenja kao prije dva tjedna, ministar je kazao kako se nada da ne. "Hrvatska ima dobar sustav borbe protiv poplava, a što će nam donijeti noć - u svakom slučaju će biti besana noć", dodao je.

"Kad pogledate što se danas dogodilo u Sloveniji - dogodilo se nešto što se nije dogodilo ranije. Svi oni skeptici koji misle da su klimatske promjene nešto što je netko izmislio, ovo je potvrda da nije. Ove godine govorimo o rekordnim požarima, rekordnim kišama, olujama. Pitanje je hoće li ovo biti i rekordne poplave“, poručio je, ali i naglasio da su sve službe spremne te pozvao sve građane da slušaju upozorenja i upute. 

Sruuk vrijedi od ponoći

Novi pravilnik sustava za rano upozoravanje vrijedi od ponoći, a ministar Božinović objasnio je da se upozorenja mogu i ranije očekivati ukoliko struka tako procijeni, na ograničenom području.

Ministar Božinović kazao je da se premijer Plenković čuo sa svojim slovenskim kolegom, a on sa svojim, te su im ponudili pomoć.

"Uz to sam se informirao o tome kako oni vide ovo što im se dogodilo i naravno, što možemo očekivati", rekao je.

Naplavina, dodao je Božinović, prema sjećanjima onih koji su doživjeli - nije toliko bilo 2010. godine.

"To su sve faktori koji utječu na protočnosti i na moguće komplikacije kad govorimo o daljnjem protoku plivnog vala prema Osijeku", zaključio je Božinović.

Izvor: Vlada / RTL / Nova TV

Pisane vijesti | Davor Božinović