Božinović u Temi dana: Cijeli naš mandat je jedna velika reforma

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gostujući u HTV-ovoj Temi dana, govorio je o radu Vlade u protekloj godini a, među ostalim, komentirao i uhićenje 34-godišnjeg državljanina Turske u čijem je kombiju, na autocesti Zagreb - Goričan, pronašla 15 tražitelja azila.


"To nisu ilegalni migranti. Oni su to u jednom trenutku možda i bili, ali sada su to službeni tražitelji azila. Hrvatska država je njima omogućila da podnesu zahtjev za međunarodnom pomoći u Hrvatskoj. Dogodilo se ono što se događa u više od 70 posto slučajeva. Oni su postali slobodni građani i najveći dio njih traži priliku da ode negdje na zapad," kazao je ministar. 

Govoreći o godini na izmaku, Božinović je rekao da je zadovoljan time što je Vlada Andreja Plenkovića pokazala u ovoj godini, a tako će biti i u sljedećoj.

Politika kontinuiranog rasta

"Vlada vodi jednu politiku kontinuiranog rasta kad govorimo po svim segmentima rada, dakle i kad govorimo o gospodarstvu, o porastu investicija, o brizi za socijalno stanje, pogotovo najugroženijih dijelova našeg stanovništva, o tome da smo prvi puta pokušali i mislim da uspijevamo osvijestiti važnost Europske unije, važnost prije svega europskih fondova koji u ovom trenutku predstavljaju više od 80% javnih investicija u Hrvatskoj, kroz odnos prema onome što je temelj Hrvatske države, a to je Domovinski rat, odnos prema policiji, prema braniteljima i  prema Hrvatskoj vojsci," rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, dodavši da se ne sjeća da je neka druga Vlada ulazila u zadnju godinu mandata s takvim postignućima.

Zadovoljan je  i radom policije što pokazuju i statistike. "Hrvatska je sigurna zemlja po svim anketama koje se provode unutar Europske unije pa i šire," nastavio je, dodavši da su iznenađenja uvijek moguća , no mi činimo sve da bi sustav bio takav da na sve preventivno djeluje i reagira, tako da mi smo svaki dan pred novim izazovom, nema mjesta za opuštanje, međutim mogu biti zadovoljan.," kazao je.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama donijet će promjene prometne kulture

Spomenuo je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji  daje rezultate, ali i pokazuje stvarni problem, a to su recidivisti, oni koji su najneodgovorniji. Ministar očekuje da će zakon kroz nekoliko godina donijeti promjene prometne kulture u Hrvatskoj.

"Plaće su jedan kostur iz ormara koji je naslijedila ova Vlada, ne samo kad su u pitanju policijski službenici, već i prosvjetni djelatnici, zdravstveni djelatnici", rekao je potpredsjednik Vlade.

Ponovio je da je ova Vlada za više od 18 posto podigla plaću svim službenicima u javnim i državnim službama, nekima, poput prosvjete, pa i najvećeg dijela policije i zdravstva više od 23 posto. "Činjenica je da ovakvog povećanja plaća u Republici Hrvatskoj u mandatu bilo koje Vlada do sad nije bilo," istaknuo je Božinović te dodao da će se i u budućnosti tražiti mogućnost povećanja plaća.
 
Predsjedanja Vijećem EU izuzetna je zadaća i izazov, ali i prilika

Upitan što će predsjedanje Vijećem EU značiti u sigurnosnom smislu, ministar je kazao da je to izuzetna i zadaća i izazov, ali i prilika za Hrvatsku.

"Hrvatska nikad nije u svojoj povijesti bolje stajala međunarodno, što je veoma bitno, znate. Ljudi znaju ponekad umanjit važnost i Europske unije i tih međunarodnih odnosa, a zapravo mi smo samo jedan  kamenčić u tom mozaiku i vrlo je bitno imati svoje mjesto za stolom. Hrvatska u mandatu ove Vlade je postala ne samo jedan kamenčić, nego vrlo utjecajna članica, koja je i snagom članova Vlade, prije svega predsjednika Vlade, utjecala i na izbor ključnih mjesta unutar najvažnijih institucija Europske unije, što je sigurno nešto što će se kasnije vratiti Hrvatskoj", kazao je.

"Hrvatska ima priliku predstavit se i kao atraktivna zona za investiranje i kao vrlo vrijedna kulturna destinacija za Europu. Naši prioriteti su sukladni europskima i siguran sam da ova ekipa predvođena Plenkovićem će sigurno izvući maksimum iz ove pozicije. Što se sigurnosti tiče, nije nikad o tome popularno govoriti, niti vam ja sad mogu reći koliko i kako, apsolutno već mjesecima se rade pripreme i ja sam siguran da će dečki, naravno ravnatelj glavni na čelu policije, odraditi posao.," dodao je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović.

Na novinarsko pitanje o mogućim reformama do kraja mandata, Božinović je napomenuo da se ova Vlada morala baviti mnogim stvarima koje su prethodnici stavljali sa strane, primjerice Agrokorom, 3. majem, Petrokemijom …

"Cijeli naš mandat je jedna velika reforma. Nema Vlade koja je ušla u zadnju godinu mandata s ovakvim rezultatima i u konačnici u svim istraživanjima se to vidi," zaključio je Božinović.

Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović