Božinović za HTV: Optimisti smo oko dovršetka procesa ulaska u Schengen

Optimisti smo kad je u pitanju dovođenje procesa ulaska Hrvatske u schengenski prostor kraju, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za HTV-ov Dnevnik u Luksemburgu, gdje su se sastali ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije.

Razgovori su za Hrvatsku iznimno važni, posebno u kontekstu skorog ulaska naše zemlje u Schengenski prostor. Ponovno raste pritisak migranata i broj pokušaja ilegalnih prelazaka i hrvatske granice, o čemu je Božinović u Luksemburgu posebno razgovarao s europskom povjerenicom za unutrašnje poslove Ylvom Johansson. Taj problem imaju i Češka, Slovačka i Mađarska. Sve četiri zemlje bilježe povećan broj migranata iz država iz kojih migranti inače nisu dolazili, barem ne u tako visokom broju. Primijećeno je da uglavnom prvo slijeću u Beograd, odakle se upućuju prema Mađarskoj ili BiH, a zatim dalje prema Hrvatskoj i drugim državama srednje Europe.
 
Što se Schengena tiče, češko je predsjedništvo Vijeća Europske unije danas izvijestilo o stanju proširenja - i to ne samo za Hrvatsku, nego i za Rumunjsku i Bugarsku. Češko predsjedništvo, ali i još neke druge države članice podržavaju ideju da sve tri zemlje uđu zajedno u paketu.
 
Međutim, Božinović je u razgovoru za HTV rekao da to nije izgledan scenarij te da nas to neće usporiti.
 
Rekao je kako je točno da se razgovaralo o tri zemlje, te da Hrvatska podržava ulazak i Rumunjske i Bugarske u Schengen, ali da to istovremeno ne uključuje i "neki paketni pristup".
 
"Svaka zemlja će se tu valorizirati prema vlastitim dostignućima. Hrvatska je tu - kad je u pitanju sveukupan napor, sve što smo napravili vezano za ispunjavanje uvjeta za Schengen - u poziciji da smo optimisti kad je u pitanju dovođenje ovog procesa kraju", rekao je Božinović.
 
Prvi put migranti iz Burundija, Indije Kube. Odgovor Europske unije tu će biti vrlo jasan
 
Upitan o mogućnosti uspostavljanja viznog režima prema Srbiji, koju Europska komisija ne isključuje, Božinović je među ostalim rekao da je Europska unija svjesna da se zemlje zapadnog Balkana suočavaju s ne lakim pitanjem ilegalnih migracija.
 
"Međutim, tu ćemo biti uspješni ukoliko se svi uskladimo, a ne ukoliko netko u svemu vidi prostor za neke svoje partikularne interese", rekao je ministar.
 
Božinović je rekao i da dolaze migranti iz država čiji se državljani nikad ranije nisu pojavljivali na našim granicama, poput Burundija, Indije i Kube. Tako je i dalje - u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj, dodao je.
 
"Svi su uočili taj problem i zato će odgovor i reakcija Europske unije tu biti vrlo jasna", poručio je Božinović.
 
Suradnja s Uredom europskog javnog tužitelja donosi boljitak u pogledu funkcionalne suradnje i rada na istraživanju počinjenih djela
 
Jučer je potpisana i radna suradnja između Ureda europskog javnog tužitelja i hrvatske policije. Božinović je rekao da ta suradnja prije svega donosi boljitak u pogledu funkcionalne suradnje i rada na istraživanju počinjenih djela.
 
"To znači da su MUP-ove baze podataka kojima raspolaže dostupne i direktno europskim tužiteljima i njihovim delegiranim tužiteljima u RH", rekao je Božinović.
 
"Ovo je s jedne strane poboljšanje i ubrzavanje suradnje kad govorimo o kaznenim djelima kojima su zapravo cilj financijski interesi EU-a, a s druge strane jasan signal da Hrvatska vrednuje na pravilan način činjenicu da europski fondovi dolaze i da se njima raspolaže za svekoliki razvoj u Hrvatskoj. To onda podrazumijeva jednu višu razinu i odgovornosti i suradnje na otkrivanju kaznenih djela te prirode", rekao je također ministar.
 
"To je nešto što je zapravo činjenica u najvećem broju zemalja članica, kao što je činjenica da takvih djela ima posvuda", rekao je, dodajući da prema izvješću Ureda europskog javnog tužitelja Hrvatska tu ni po čemu ne odstupa - dapače.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti