Božinović za HTV: Ulazak u Global Entry reputacijski je važan za Hrvatsku

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a, rekao je da Hrvatska i Amerika tradicionalno dobre odnose, ali da je sada otvoreno novo poglavlje.

"Mogu ocijeniti da su naši odnosi izuzetni ne samo zbog toga što smo treća članica Europske Unije koja je ušla u Global Entry što je reputacijski važna stvar za Hrvatsku, za to kako Hrvatsku vide u Americi već i za brojna druga pitanja gdje moramo zajednički raditi, a prije svega na onima sigurnosnog karaktera", dodao je. 
 
Upitan kako Amerika gleda na situaciju na jugoistoku Europe, Božinović je kazao kako je fokus Amerike na jugoistok Europe sada još veći. 
 
"Mi smo na svim razgovorima u ovim institucijama uključujući i State Department razgovarali o situaciji u BiH i tu dijelimo temeljna zajednička stajališta. I Hrvatska i Amerika žele da se vlada Federacije sastavi čim prije, mi gledamo na suradnju s Vijećem ministara kao važnu za Hrvatsku i BiH. Naravno i sva ona pitanja koja su bitna i za sigurnost Hrvatske i za sigurnost BiH uključujući energetska pitanja", pojasnio je Božinović. 
 
Suradnja s Agencijom za suzbijanje kriminaliteta droga
 
Tijekom boravka u SAD-u, ministar Davor Božinović posjetio je i Agenciju za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA).
 
"To je bila prilika da rekapituliramo sve što smo do sada zajedno napravili, a napravili smo puno pogotovo u razotkrivanju određenih kriminalnih skupina. Ta suradnja je na vrlo visokoj razini, Hrvatska je i tu najpouzdaniji američki partner", poručio je. 
 
Sjećanje na Holokaust
 
Ministar je prilikom posjeta bio pozvan i na komemoraciju i obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta. 
 
"Ja sam imao cijeli niz razgovora upravo posvećenih tom pitanju. Hrvatska je i tu dosljedna na međunarodnoj razini, a danas sam imao priliku vidjeti koliko je duboko ukorijenjen taj identitet sjećanja na Holokaust ovdje u Americi", rekao je.  

Izvor: Vlada / HTV
 

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović