Božinović za RTL: U ovom novom normalnom nošenje maski je dobro za sve

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/10 srpnja/Božinović - nova.JPG

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je večeras u RTL-u Danas. 

Na početku razgovora osvrnuo se na nošenje maski u zatvorenim prostorima.

"Vi znate da je naš pristup orijentiran prema podizanju svijesti ljudi. S obzirom da se radi o virusu u početku, znanost i Svjetska zdravstvena organizacija su i oko pitanja maski davala dvojaka tumačenja. Međutim sad je konsezualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima", pojasnio je Božinović.
 
Nama je cilj, rekao je, da građani prihvate tu činjenicu kao nešto što može štititi njih i druge od njih kad je u pitanju prenošenja koronavirusa.

"Mi ćemo činiti sve da ne moramo dolaziti u situaciju da se ljude kažnjava. Međutim ukoliko netko svjesno ne bude htio nositi masku koja je obvezna i time u zatvorenom prostoru ugrožava zdravlje ljudi, vjerojatno bi onda i nadležna tijela poduzela i neke druge radnje", kazao je Božinović.

Opisao je i kako će izgledati ako netko nema masku, a želi dobiti neku uslugu.

"Ne smije dobiti uslugu. To je sad odgovornost institucije u koju je osoba došla i šalterskog službenika koji zapravo bi pomogao nekome tko može ugroziti i njezino zdravlje. Postoje zakonska rješenja i za te situacije", rekao je.

Božinović je pojasnio i po kojim će zakonima kažnjavati ljude.

"Tu ima Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. No, prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve", poručio je.

Turisti su do sada dolazili zaraženi i u Hrvatskoj im se razvila bolest

Kazao je i do kada će se morati nositi maske.

"Sve dok se ne nađe neko rješenje za taj virus i ukoliko znanstvena zajednica ne promijeni svoje mišljenje, onda bi to trajalo sve dok se ne proglasi kraj epidemije", rekao je Božinović.

Ministar je pojasnio i kakva je situacija s turistima.

"U odnosu na ono što je i primarius Capak govorio, danas je negdje prema eVisitoru više od 470.000 turista. Vidim da je Hrvatska udruga za turizam u ovom trenutku negdje na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. Naporima svih uspijevamo turizam držati iznad vode", kazao je Božinović.

Što se tiče turista koji su inficirani, ministar je rekao da je kod Danaca još nejasna anamneza.

"Dosad nam se uvijek događalo da im se bolest razvila u Hrvatskoj, a zarazili su se negdje drugdje. Mislim da svi koji se bave turizmom daju sve od sebe da se Hrvatska i dalje percipira kao sigurna zemlja za turizam, a to pokazuju i brojke koje rastu", naglasio je.

Nije htio otkriti ostaje li potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

"Znate tko je osoba koja će vam priopćiti sastav Vlade. Sutra vjerojatno", zaključio je Božinović. 

Izvor: RTL/Vlada 

Pisane vijesti | Davor Božinović