Božinović: Zdravstveni sustav je vrlo opterećen, ne očekujem kaos na testiranju

Slika /Vijesti/2021/studeni/11 studenoga/VRH_3966 (1).png

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u nedjelju kako je potpuno svjestan da je zdravstveni sustav opterećen, ali da u ponedjeljak ne očekuje kaos zbog masovnih testiranja.

''Ne očekujem niti prizivam kaos. U ovom trenutku ne mogu reći da neće biti problema, niti ih mogu isključiti. Svi ti problemi ne bi bili problemi da su se poštivale temeljne epidemiološke mjere koje će biti najvažnije dok traje epidemija, ali i cijepljenje. Ukoliko svatko te dvije stvari primjenjuje, onda ne bi bilo potrebe za covid potvrdama ni za bilo kakvim strogim epidemiološkim mjerama'', kazao je Božinović u nedjelju pri obilasku 43. Međunarodnog sajma knjiga – Interliber na Zagrebačkom velesajmu.

Naglasio je da je ponedjeljak prvi dan kada počinje masovno testiranje te da se sve radi kako bi se izbjegnuo lockdown.

Zdravstveni sustav je jedan od temeljnih funkcija države i društva

Božinović je istaknuo da je njemu kao ministru unutarnjih poslova te premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Radovanu Fuchsu, s kojima je posjetio Interliber, korona dodatni posao.

''Puno više bih volio da svoje radno vrijeme mogu više posvetiti policajcima, ali ne mogu jer se svi moramo nositi s izazovima koje nosi pandemija korona. Potpuno mi je jasno da je zdravstveni sustav vrlo opterećen, pogotovo u bolnicama. Zdravstveni sustav je jedan od temeljnih funkcija države i društva. Mi se ne možemo dovesti u situaciju da nam se zablokira zdravstvo i da ljudi ne mogu dobivati zdravstvenu skrb zbog onih koji, uz mali napor, kroz cijepljenje ne žele pomoći zdravstvenom sustavu. Svaki cijepljeni građanin znači potencijalni krevet više za one kojima je to potrebno, ne samo zbog covida'', ocijenio je.

Upitan koliko je distribuirano testova i koliko će to stajati, Božinović je odgovorio da ne zna točan broj, ali je pojasnio da je riječ o preostalim zalihama iz sustava HZJZ-a i veće količine testova koji su se nabavljali za turističku sezonu.

''Ovo nam je prva vježba ovog obujma i obuka testiranja. Siguran sam da svi oni koji žele i mogu dati svoj doprinos u ovoj borbi će to sutra i napraviti'', kazao je.

Cijepljenje je znanstveno dokazano najbolji način kako spriječiti i usporiti ovu epidemiju

Na pitanje hoće li cijena testova biti pristupačne, Božinović je kazao kako se nada da hoće i da će se ići prema objedinjenoj nabavi testova na razini Ravnateljstva za robne zalihe. I to će se rješavati u hodu, rekao je.

''Zato vas molim da prenesemo tu poruku. Cijepljenje je znanstveno dokazano najbolji način kako spriječiti i usporiti ovu epidemiju, pogotovo pritisak na zdravstveni sustav. Svatko tko da svoj doprinos kroz cijepljenje, pomogao je da nam zdravstveni sustav funkcionira'', ocijenio je.
Božinović je dodao da se covid-19 u najvećem broju slučajeva, kada se govori o težim oblicima bolesti, može riješiti cijepljenjem.
 
Komentirajući najave pojedinih državnih i javnih službenika te zaposlenika da će odbiti testiranje radi covid potvrda za ulaz u javne ustanove i državne institucije, koja stupa na snagu u utorak, 16. studenoga, Božinović je rekao da će se u ponedjeljak vidjeti ''hoće li biti takvih i koji su to i kako će Ministarstvo zdravstva to regulirati''.

Ministar je komentirao i prosvjede protivnika mjera i cijepljenja.

''Ne znam da je itko u svijetu pronašao drugi način da se bolnice i zdravstvo mogu rasteretiti. Izrael, kojeg nazivaju laboratorijem za svijet, krenuo je s intenzivnom kampanjom za treću dozu. Danas su im brojevi vrlo niski zbog toga što im se više od pola stanovništva cijepilo trećom, tzv. booster dozom. To je ono što nam je znanost dosad uspjela isporučiti kao najučinkovitiji alat u borbi protiv pandemije'', zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti