Britanski premijer Brown: Za Hrvatsku neće biti prepreka ako ispuni svoj dio posla

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/britanski_premijer_brown_za_hrvatsku_nece_biti_prepreka_ako_ispuni_svoj_dio_posla.jpg

LONDON, 18. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je u Londonu sa svojim britanskim kolegom Gordonom Brownom razgovarao, među ostalim, i o posljedicama irskog "ne" na referendumu o Lisabonskom sporazumu Europske unije te su dvojica premijera na sastanku izrazili očekivanje da za Hrvatsku zbog toga neće biti posljedica.

"Premijer Brown mi je rekao da za Hrvatsku neće biti prepreka ako ispuni svoj dio posla" u pristupu Uniji, rekao je Sanader hrvatskim novinarima nakon sastanka.

"Bez obzira na irsko "ne" na referendumu i premijer Brown i ja ostajemo optimisti kada je riječ o nastavku ratifikacije Lisabonskog sporazuma, ali i pristupa Hrvatske EU. Za Hrvatsku ćemo naći način i ne bi trebalo biti brige oko naše budućnosti u Europskoj uniji", rekao je premijer Sanader.

"Gordon Brown i ja smo razgovarali kao britanski i hrvatski premijeri, ali smo razgovarali i kao Europljani. Prije svega smo istakli da će Irska naći put i usvojiti Lisabonski sporazum. U to obojica kao Europljani vjerujemo", kazao je premijer Sanader.

Brown je sam naglasio da Velika Britanija u potpunosti podržava Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju. "Odnosi između Velike Britanije i Hrvatsku su izuzetno snažni i mi u potpunosti podržavamo hrvatski ulazak u Europsku uniju", rekao je.

Premijeri Sanader i Brown u rezidenciji britanskog premijera u Downing streetu usvojili su i dokument o strateškom partnerstvu između Velike Britanije i Hrvatske, koji uključuje financijsku podršku Britanije na realizaciji mnogih projekata koji otvaraju Hrvatskoj put u EU. Pomoće je vrijedna milijun funti. "Kod nas su bile i neke predrasude o britanskoj politici, a kroz ovo strateško partnerstvo su sve te predrasude odbačene i vidimo da Velika Britanija vrlo snažno podupire Hrvatsku", rekao je Sanader.

Sanader je u razgovoru s hrvatskim novinarima također najavio da će na sastanku Europske pučke stranke (EPP) u četvrtak u Bruxellesu na dnevnom redu biti i Hrvatska. On je, naime, u Londonu razgovarao i s predsjednikom Europske pučke stranke Wilfriedom Martensom i predložio mu da pučani razmotre situaciju nakon irskog "ne" na referendumu i posljedicama koje bi mogle zbog toga biti za Hrvatsku. "Očekujem da će svi premijeri koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dati potporu Hrvatskoj bez obzira na ono što se dogodilo u Irskoj", kazao je Sanader.



Pisane vijesti