Brnjac: Cilj ulaganja je održivi cjelogodišnji turizam

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je na međunarodnoj konferenciji o cjelogodišnjem turizmu "Turizam 365" u Termama Tuhelj, izjavila da cilj ulaganja u razvoj turizma nije brojanje turista i dolazaka i obaranje rekorda, već održivi cjelogodišnji turizam.

"Cilj je da se ne okrećemo brojanju turista i dolazaka i razmišljanju kako obarati rekorde. Cilj je održivi turizam, da imamo raspoređen broj turista tijekom cijele godine",  rekla je Brnjac.

Osvrnula se na problem nedostatka radne snage, najavivši da Ministarstvo turizma i sporta za iduću godinu planira veća sredstva za stipendije.

"Tripartitni ugovori između naših gospodarstvenika, Ministarstva turizma i sporta i naših stipendista su izvrsni, a ono što trebamo je privući što više gospodarstvenika da se uključe u takve ugovore“, rekla je Brnjac.

Podsjetila je da je u tijeku listopadska akcija "Mjesec hrvatskog turizma".

"Imamo više od 300 prijava, a očekujemo ih još puno više. Taj nam je projekt važan i zbog produžetka sezone", rekla je Brnjac i dodala da je zadovoljna konceptom razvoja kontinentalnog turizma jer je to način kako možemo imati održiv turizam.

Na Ministarskom forumu u sklopu konferencije bio je i ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek koji je kazao da je Slovenija još prije covid krize počela s razvojem održivog turizma.

U krizi su Slovenci uložili više od milijardu eura u turistički sektor, a, kako je rekao, morali su odlučiti hoće li novac dati tvrtkama ili građanima kroz vaučere. Prošle su godine imali vaučere za noćenje s doručkom, a ove godine su to proširili na kulturne, sportske i ugostiteljske usluge.
"Mislimo da će turizam poslije covid krize biti drugačiji i da moramo puno napraviti da bude otporniji na krize", rekao je Počivalšek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da se cjelogodišnji turizam u toj županiji odvija već godinama.

"Kada se bavite kontinentalnim turizmom treba vam puno više truda, volje, želje, energije, dodatne ponude da biste dobili gosta u odnosu na Jadran. Mi smo u Zagorju na 85 posto dolazaka i 81 posto noćenja u odnosu na 2019. To je sjajan rezultat koji nitko nije očekivao nakon onakve 2020. godine“, rekao je Kolar.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac