Brnjac: Iskoristiti svih 289 milijuna eura iz NPOO-a

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u Rakovici da je cilj iskoristiti svih 289 milijuna eura za turizam iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te povećati smještajne kapacitete i razviti nove turističke sadržaje.

Rok za predaju projekata traje do 1. ožujka, a Brnjac je nakon sastanka s lokalnim djelatnicima u turizmu pozvala sve da se odazovu na natječaj "Ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu" unutar NPOO-a, iako je već prikupljeno puno projekata.

Kod vrednovanja će se gledati indeks turističke razvijenosti kraja na koji se odnosi, kvaliteta i tip projekta, a bodovat će se prvenstveno projekti zelenog turizma i digitalizacija, kazala je Brnjac.

"Treba razvijati proizvode koji su namijenjeni cjelogodišnjem turizmu i ravnomjernom razvoju turističkog sektora u cijeloj Hrvatskoj", rekla je i naglasila da se između ostalog upravo o tome razgovaralo danas u Rakovici.

Rakovica je vodeća turistička destinacija u Karlovačkoj županiji, a s novim turističkim sadržajem poput nedavno otvorenog Speleona uz Baraćeve špinje postizat će i dalje dobre turističke rezultate, ali kako ovdje tako i svuda drugdje, rekla je Brnjac, sada treba stvoriti preduvjete za dodatne segmente: kongresni i zdravstveni te aktivni turizam, jer su po prvi puta za to u ovakvom opsegu na raspolaganju bespovratna sredstva. Podsjetila je da je do kraja 2030. godine za razvoj smještajnih kapaciteta i cjelogodišnjeg turizma na raspolaganju ukupno 1,3 milijarde eura.

Rakovica čini 50 posto ukupnog turističkog prometa i najuspješnija je mikro destinacija

Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak iznio je podatke izuzetno uspješne turističke 2022. godine, kada je registrirano više od 290.000 dolazaka turista i 540.000 noćenja, što tu županiju čini najposjećenijom na kontinentu, iza Grada Zagreba.

“Upravo Rakovica čini 50 posto ukupnog turističkog prometa i najuspješnija je mikro destinacija, a riječ je o prostoru koji se dotiče NP-a Plitvička jezera. Novootvoreni Centar podzemne baštine Speleon samo je jedan od novih turističkih objekata, a svi će oni, kao i svi novi sadržaji, sigurno doprinijeti dužem boravku turista", rekao je.

"Ministarstvo turizma i sporta ima Fond za turistički nerazvijena područja i kontinent. To je jedan od načina da se razvija cijela destinacija, odnosno da dođe do ravnomjernog razvoja”, rekao je Fanjak i posebno istaknuo da je Karlovačka županija dokaz da se na kontinentu može razvijati cjelogodišnji turizam, jer Rakovica oko osam mjeseci godišnje ima turiste.

Hrvatska se turistički razvija

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić kaže kako se iz indeksa turističke razvijenosti vidi da se Hrvatska turistički razvija, jer je dvadesetak turističkih zajednica prešlo iz nerazvijenih u razvijenije, te pomoć Fonda za turistički nerazvijena područja treba sve manje sredina. Konkretno, broj se sa 186 smanjio na 153 turističke zajednice koje imaju indeks razvijenosti ispod 25 posto.

Načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić izvijestio je da je u prošloj godini prosječan broj noćenja bio 1,7 dana, a da cilj je postići tri dana, a da bi se to postiglo u pripremi su novi projekti. Riječ je o zdravstvenim, sportskim, adrenalinskim i kongresnim sadržajima u turizmu. Neki od njih su sportsko rekreacijski kamp, kongresne dvorane s welnesom, a u planu je i gradnja klinike za sekundarnu medicinu.

Ruta vode, ruta špilje u ruta šume su dobro posjećene šetnice, održavaju se i širit će se, a prezentiraju se u većem djelu Europe te se razmišlja o njihovom markentiškom prezentiranju i na drugim kontinentima, dodao je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac