Bugarska neće tražiti mehanizam nadzora za Hrvatsku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/bugarska_nece_traziti_mehanizam_nadzora_za_hrvatsku.jpg

SOFIJA, 14. travnja 2010. (Hina) - Bugarska neće tražiti uvođenje mehanizma nadzora EU-a za Hrvatsku, te čvrsto podržava što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kazao je u srijedu u Sofiji nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bugarski premijer Bojko Borisov.

Predsjednica hrvatske vlade u srijedu boravi u službenom posjetu Bugarskoj, a boravak je započela razgovorom s domaćinom, bugarskim premijerom.

"Bugarska neće tražiti da se Hrvatskoj nametne dodatni monitoring", kazao je na konferenciji za novinare Borisov dodajući da Hrvatska u Bugarskoj ima velikog prijatelja.

EU je Bugarskoj i Rumunjskoj uveo mehanizam nadzora kojim se provjerava napredak ostvaren u reformi pravosuđa i borbe protiv korupcije a kod Bugarske se još dodatno provjerava i borba protiv organiziranog kriminala. Te mjere su uvedene jer je bilo jasno da te dvije zemlje nisu u potpunosti spremne za članstvo, ali kako im je još ranije bio određen datum ulaska, pronađen je kompromis u nadzornim mehanizmima uz pomoć kojih bi trebale ispraviti nedostatke.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u nedavnom intervjuu za internetski portal Euractiv rekao je da bi Hrvatska trebala ući u EU bez mehanizma nadzora kakvi su bili uvedeni za Bugarsku i Rumunjsku.

"Mi smo toliko usmjereni na kvalitetu pristupnih pregovora da nemaju nikakva mjesta spekulacije o eventualnom nadzornom mehanizmu i u tom smislu svoju odgovornost shvaćam vrlo ozbiljno. Ne radim na pristupnom procesu koji bi tražio takav mehanizam", odgovorio je Fuele na pitanje hoće li se Hrvatskoj uvesti nadzorni mehanizam s kakvim su 2007. u EU ušle Bugarska i Rumunjska, budući da su se pojavile spekulacije to tome da bi ga te dvije zemlje mogle tražiti i za Hrvatsku.

Borisov je istaknuo kako je uvjeren da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u EU i da je moguće da postane članica Unije 2011. godine, a hrvatska je premijerka ponovila kako vjeruje da je pregovore moguće završiti ove godine.

"Puno smo napravili u suradnji s ICTY-em, borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa, a u pregovorima s EU-om jako cijenim bugarska iskustva i mi idemo tim putem", istaknula je Kosor.

Kosor i Borisov razgovarali su i o načinima što boljeg korištenja fondova EU-a, pri čemu će Hrvatskoj, kako je kazala hrvatska premijerka, uvelike koristiti bugarsko iskustvo.

"Hrvatska mora sve potrebne reforme provesti prije ulaska u EU, jer su sada hrvatski građani na to spremni i to je moj savjet Hrvatskoj", rekao je Borisov.

"Hrvatska vlada itekako dobro razumije da je korištenje europskih fondova možda jedna od najtežih zadaća i tu nam je zanimljivo bugarsko iskustvo", kazala je Kosor, dodajući da je upravo zbog toga vlada imenovala dva povjerenstva koja će se do kraja pregovora baviti tim pitanjem.



Pisane vijesti