Bush toplo pozdravljen na Markovu trgu u Zagrebu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/bush_toplo_pozdravljen_na_markovu_trgu_u_zagrebu.jpg

ZAGREB, 5. travnja 2008. (Hina) - Obraćanje hrvatskoj javnosti američkog predsjednika Georgea W. Busha na Trgu svetog Marka u subotu, u povijesnom središtu Zagreba, toplo je pozdravilo nekoliko tisuća okupljenih građana, često prekidajući američkog predsjednika pljeskom i uzvicima.

Prije Busha građanima se obratio i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je američkom predsjedniku zahvalio na potpori u demokratizaciji zemlje i približavanju euroatlantskim integracijama.

Građani s pozivnicama, njih oko tri tisuće, počeli su već od ranog jutra pristizati na Trg svetog Marka na kojem se odvijao kulturno-umjetnički program.

Unatoč oštrim sigurnosnim mjerama i strogim kontrolama, na trgu je vladala opuštena atmosfera, a mnogobrojni građani koristili su se fotoaparatima iako su putem medija prethodnih dana upozoravani da unošenje uređaja za snimanje neće biti dopušteno. Uoči početka govora Busha i Sanadera prisutni su ipak zamoljeni da ugase mobilne telefone.

Na posebnoj svečanoj tribini obraćanja Sanadera i Busha pratili su mnogobrojni uglednici, među kojima i američka državna tajnica Condoleezza Rice, predsjednik i premijer Albanije Bamir Topi i Sali Berisha, predsjednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski i Nikola Gruevski, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i brojni hrvatski ministri, te Laura Bush i Mirjana Sanader.

Trg je bio okićen hrvatskim i američkim zastavama, a sa crkve sv. Marka, središnje građevine na trgu koja se već godinama obnavlja, uklonjene su građevinske skele. Na trgu je postavljena manja pozornica s koje su održani govori, te uz svečanu tribinu i tri manje za predstavnike medija.

Građani su često pljeskom prekidali govornike, osobito Busha koji je Hrvatsku nazvao "jednim od najljepših mjesta na kugli zemaljskoj".

Nakon govora premijer Sanader i predsjednik Bush sišli su među građane kako bi se s njima rukovali, a nakon toga su se fotografirali i s članovima kulturno-umjetničkog društva "Mladost" iz Odre koji su izveli dio kulturno-umjetničkog programa.

U sklopu programa nastupili su i kulturno umjetničko društvo Remete, kvartet Gubec i klapa Nostalgija, te ženska vokalna skupina Rivers iz Rijeke koja je dobila najveći pljesak.



Pisane vijesti