Butković najavio sanaciju cesta i željezničkog kolodvora u Sisku

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u utorak sisački željeznički kolodvor i Most Brest preko Kupe kod Petrinje, te najavio sanaciju ta dva najteže stradala prometna objekta na području zahvaćenom potresima.

"Dosad smo snimili stanje prometne infrastrukture, kako bismo mogli prići sanaciji objekata. Ukupan iznos oštećenja na državnim cestama iznosi oko 70 milijuna kuna, pa će sanacija hitno krenuti, što nam omogućuje Zakon o javnoj nabavi. Na županijskim su cestama štete oko 20 milijuna kuna i ta ćemo sredstva osigurati preko Hrvatskih cesta. Što se tiče lokalnih i nerazvrstanih cesta, tražit ćemo od gradova i općina u čijoj su nadležnosti, da dostave iznose šteta, pa ćemo i tu pomoći", rekao je Butković.

U pratnji šefa sisačkog kolodvora Zvonka Hrgetića, Butković se upoznao i s oštećenjima na tom objektu, zbog kojih je pet obitelji moralo iseliti. Iako je HŽ infrastruktura za njih našla privremeni smještaj, oni će posredstvom Ureda za stambeno zbrinjavanje biti vraćeni u Sisak. Budući da je zgrada zaštićeni spomenik kulture, njezina će sanacija biti dogovorena s Ministarstvom kulture.

Inače, rečeno je, željeznička pruga nije ozbiljnije oštećena i promet se odvija prema voznom redu, uz sporiju vožnju na nekim dionicama. 

Butković je podsjetio da se na autocesti Zagreb-Sisak vozi bez naplate cestarine te da je dovoz humanitarne pomoći besplatan na svim autocestama.

Dodao je kako je bilo dosta problema s telekomunikacijskom infrastrukturom, ali su teleoperateri pojačali bežični internet, kako bi se stanje što prije normaliziralo.

Tako bi ruralna i pogranična područja, koja su i dosad bila slabo pokrivena signalom, trebala s boljim signalom postati dostupnija.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković