Butković: Uskoro formula za izračun nadoknade gubitka građevinskih tvrtki

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da bi se u sljedećih desetak dana trebala znati formula po kojoj će se izračunavati nadoknada građevinskim poduzećima koja su trenutno u problemima s izvršavanjem ugovorenih obveza, zbog enormnog poskupljenja cijena materijala

Upitan što je s revidiranjem ugovora oko ugovorenih poslova građevinskih tvrtki koje su na gubitku zbog poskupljenja materijala, Butković je na marginama obilježavanja Dana Karlovačke županije rekao da država ima rješenje.

"Formirana je radna skupina prije mjesec dana, zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Građevinskim fakultetom. Došli smo do rješenja, imamo metodologiju koja bi se trebala primjenjivati zbog eskalacije cijena, to još treba pogledati Ministarstvo pravosuđa jer nam je važno da taj zakon bude u redu", naglasio je ministar, dodavši da će za desetak dana biti gotova formula, odnosno rješenje koja će se primjenjivati na postojećim ugovorima.

To se formula, pojasnio je, bazira na indeksaciji.

"Moramo vidjeti koliko je u vrijeme ugovaranja, prije godinu, dvije dana, kada su se predavale ponude, primjerice stajao čelik, a koliko košta danas. To je složen proces, matematika je u pitanju", rekao je Butković, dodavši da je olakotna okolnost što u nekim grantovima i ugovorima o bespovratnim sredstvima, postoji prostor, jer je projekt ugovoren ispod ukupnog iznosa koji je odobren.

Za sve drugo, istaknuo je, "trebat će Ministarstvo financija i ministar Zdravko Marić".

Formula će biti prvenstveno namijenjena revidiranju ugovora za javne projekte, istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković