Butković: Vjerujemo da će strateški partner za HŽ Cargo biti nađen do kraja godine

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako vjeruje da će strateški partner za HŽ Cargo biti nađen do kraja ove godine i da će postupak traženja biti uspješniji nego 2015., godine, jer je sada i HŽ Cargo "čista, zdrava i tvrtka sa stabilnim poslovanjem".

"Još ne znamo tko bi mogao biti partner HŽ Cargu, ali postupak traženja će biti javan i transparentan i provodit će se ove godine, a iako je teško predvidjeti točno kako će ići, dobro bi bilo pronaći strateškog partnera do kraja ove godine i vjerujem da tako može i biti", kazao je Butković nakon sjednice Vlade, koja je odlučila pokrenuti taj postupak s ciljem modernizacije poslovanja i razvoja HŽ Carga.
 
Podsjećajući da je ta tvrtka u svojoj dugoj povijesti imala problema s poslovanjem zbog čega joj je već tražen partner, ministar Butković je dodao da sada više nema takvih problema i da je to stabilna tvrtka.
 
"Nemamo nikakav pritisak oko tog postupka, niti da strateškog partnera za HŽ Cargo treba naći 'sutra', jer dobro posluje, ima dobru upravu, prošao je veći dio restrukturiranja, a postoji i suglasje sa sindikatima", kazao je Butković.
 
HŽ Cargo ima oko 40% tržišnog udjela u hrvatskom teretnom željezničkom prijevozu
 
Ocijenio je da su to razlozi zbog kojih bi sada taj postupak mogao uspjeti, za razliku od sličnog 2015. kada se nije uspjelo naći strateškog partnera, jer je tada i tvrtka bila u lošijem stanju.
 
"Tada nije bila čista ni imovinsko-pravna-vlasnička situacija u HŽ Cargu, što se riješilo nedavnom nagodbom po odluci Vlade i sada je realnije tražiti i očekivati da se partner nađe", smatra Butković.
 
Naveo je i da HŽ Cargo ima oko 40 postotni tržišni udjel u teretnom željezničkom prijevozu kojeg u Hrvatskoj obavljaju i drugi prijevoznici, čemu je dodao da se za željeznički teretni prijevoz otvaraju i novi potencijali s razvojem luka, posebice Luke Rijeka.
 
"Iako je HŽ Cargo sada stabilna tvrtka ipak nema dovoljno snage da sam nabavlja nove vlakove i lokomotive, što treba za modernizaciju i širenje te mu treba partner. Interesa će sigurno biti, a razgovarat ćemo i s mirovinskim fondovima", istaknuo je Butković.
 
S mirovinskim fondovima, dodao je, komunicira jer su suvlasnici Luke Rijeka, ali i o mogućnostima ulaska u Jadroplov, za kojeg je također kazao da je sada stabilan brodar, kojemu 8. ožujka u flotu dolazi i novi brod.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković