Butković: Vladi je bitno da Fortenova bude stabilna

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/14 lipnja/Butković 1.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odbacio je  tezu o tome da je Vlada vršila pritisak na bilo koga u vezi Fortenove te poručio da je Vladi bitno da ta kompanija bude stabilna. 

"Teza o tome da je Vlada RH vršila pritisak na bilo koga, a poglavito na AZ mirovinski fond je besmislena i mi je odbacujemo u potpunosti", izjavio je Butković nakon sastanka predstavnika Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu.
 
Podsjetio je da je ruski Sberbank ranije najavio izlazak iz suvlasničke strukture Fortenove, suočen sa EU sankcijama zbog ruske agresije.
 
"Tada smo, ako se sjećate uredbe o sankcijama iz srpnja prošle godine, osigurali rok do kraja listopada, do kada su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbanke uz odobrenje svih nadležnih tijela. Inicijativa je bila od mirovinskih fondova za tom transakcijom, i u tom smislu mi smo kao Vlada imali tu informaciju, ali nismo vršili nikakve pritiske", poručio je Butković.
 
Na pitanje novinara je li bilo sastanka koji navodi Financial Times u svom tekstu između ministra vanjskih poslova Gordan Grlića-Radmana i hrvatskog veleposlanika u Berlinu Gordan Bakote s predstavnicima njemačkog Allianza, vlasnika AZ Fonda, Butković je odgovorio da nije, odnosno da on za taj sastanak ne zna.
 
Dodao je da je u Vladi bilo nekoliko sastanaka oko Fortenove, pa tako i s predstavnicima mirovinskih fondova na njihovo traženje, na kojem su bili premijer, ministri Davor Filipović i Marko Primorac i on. Kazao je i da se nikakav sastanak s veleposlanikom i predstavnikom AZ-a u Njemačkoj ili Austriji nije dogodio.
 
Novinari su ga pitali je li netko iz Vlade razgovarao s AZ-om ili Allianzom u Njemačkoj, na što je rekao „ne, koliko ja znam ne”, dok je na pitanje zašto je Hanfa nakon svega pokrenula nadzor nad AZ fondom, odgovorio da se to mora pitati Hanfu. Dodao je i da su nadzori dugotrajni procesi, a Hanfa kao ozbiljna institucija uzima u obzir sve relevantne činjenice i skuplja dokumentaciju.
 
Na pitanje što će biti s Fortenovom i kako će se refinancirati njezine obveze po obveznici od milijardu eura koja dospijeva u rujnu, rekao je da će se vidjeti što će se dogoditi u idućem razdoblju.
 
"Vjerujem da će do refinanciranja doći, ali pričekajmo sastanak s upravom Fortenove, pa ćemo imati više informacija”, izjavio je Butković.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković