Butković za HTV: Nećemo ostaviti građane i gospodarstvo na cjedilu

Ukoliko situacija za šest mjeseci ne bude bolja, donosit ćemo odgovarajuće odluke. Nećemo građane ostaviti na cjedilu, rekao je Oleg Butković, ministar prometa, mora i infrastrukture u središnjem Dnevniku. Istaknuo je i da Vlada vjeruje da neće doći do nestašice određenih proizvoda.

Na pitanje koliko je HEP izložen i opterećen, Butković je ustvrdio kako će HEP ovu godinu sigurno završiti s određenim gubitkom. Međutim, dodaje kako HEP ne bi trebao biti ugrožen ovim mjerama. Vlada će pratiti situaciju, ističe Butković, te će intervenirati bude li potrebe za tim.
 
"Mi smo ove godine odobrili dva velika kredita HEP-u. Jedan u iznosu od 400, drugi 600 milijuna eura. Jedan je bio za nabavku plina, drugi za likvidnost. HEP ima dovoljno potencijala i s obzirom na kupljenu struju do kraja 2023. tako da smo imali i određenih povoljnih okolnosti prije donošenja ove odluke", poručio je ministar.
 
Za kućanstva do 1. travnja iduće godine, uz prosječnu potrošnju, ne bi trebalo biti poskupljenja
 
Cijene plina ostaju iste, a električne energije bit će ograničene.
 
"Mi smo razmišljali na koji period donijeti ove odluke, zaključili smo da je najbolje na šest mjeseci. Vidjet ćemo kakva će situacija biti budući da nas s 1. travnja očekuje nova plinska godina pa će tada trebati donijeti novu odluku o plinu za kućanstva. Ovih 2500 kwh odnosi se na polugodišnju potrošnju tako da sva ta kućanstva, ima ih oko 87 posto po procjenama koje smo dobili, njima neće doći do nikakvog povećanja. Plaćat će po istoj tarifi kao i do sada.''
 
Hrvatski plin hrvatskim kućanstvima i poduzećima
 
U jeku plinske afere postavilo se pitanje zašto se hrvatski plin prodaje izvan Hrvatske. Ministar Filipović najavio je da će se hrvatski plin prodavati u Hrvatskoj. Što ako se MOL usprotivi?
 
Butković je rekao da je Filipović u srijedu razgovarao s Upravom MOL-a, među ostalim, i o ovoj temi. U Vladi vjeruju, kako je rekao Butković, da se MOL neće opirati takvoj odluci.
 
"Ukoliko bi došlo do takvog scenarija postoji pravni okvir koji crpimo iz Zakona o energiji i iz Odluke o planu intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH gdje krizni tim odnosno Vlada RH može donijeti odluke koje bi išle u pravcu da možemo donijeti takve odluke, ali pustimo to sada, ja vjerujem da se MOL neće tome opirati i ja vjerujem da se ta odluka treba donijeti", poručio je ministar prometa.
 
Ključna riječ s kojom dočekujemo jesen i zimu jest riječ - štednja. Europske preporuke koje su donesene ovog ljeta jesu samo preporuke. Hoće li se državne institucije pokazati kao primjer i vodič građanima, hoće li se Vlada i Sabor grijati na 21 stupanj?
 
"Trebamo se svi toga pridržavati. Vlada i ministarstva se toga pridržavaju. Mi u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Kockici koja je završila energetsku obnovu držimo se svih tih preporuka. Mi smo i ovim mjerama kad govorimo o kućanstvima, 2500 potrošnje kwh neće doći do promjena, a svi koji troše iznad, ta struja će biti nešto skuplja. I s tom mjerom potičemo štednju energije. Moramo biti svjesni da su sve ove mjere koje donosimo dobre, ali bez štednje energije i naš fiskalni kapacitet i mogućnost da dalje pomažemo će biti sve manja, poručio je Butković.
 
Hoće li doći do nestašice određenih proizvoda? Vlada je donijela odluku i ograničenju cijena određenih osnovnih namirnica. Trgovci nisu isključili mogućnost nestašice nekih proizvoda. Kažu da se država upliće u tržišne cijene.
 
"Takve odluke se ne donose često. I mi u Vladi smo se lomili oko ove odluke, ali procijenili smo da je ova kriza pogodila najsiromašnije i da je veliki udar na naše građane. Išli smo s tih devet artikala, obavili smo razgovore s proizvođačima i trgovcima, bili su konstruktivni i došlo se do određenog kompromisa", rekao je Butković dodajući kako u Vladi vjeruju da neće biti nestašica niti trzavica.
 
"Ova odluka se primjenjuje tri mjeseca, pratit ćemo situaciju. Ponavljam, došlo je do kompromisa i vjerujemo da će sve biti u redu".
 
Butković je rekao da će, ako za šest mjeseci situacija ne bude bolja, donositi odgovarajuće odluke.
 
"Nećemo ostaviti građane na cjedilu", poručio je.
 
Uvodi se porez na ekstra dobit. Ne trebaju se naši poduzetnici toga bojati
 
Premijer je najavio uvođenje novog poreza na ekstra dobit.
 
"Vidim da je to izazvalo određene reakcije. Ne trebaju se naši poduzetnici toga bojati. Cilj ove mjere je da se dodatno oporezuju poduzeća koja su ostvarila značajnu razinu dobiti te čija se dobit posebno podigla u odnosu na razdoblju prije nastupa izvanrednih okolnosti. Tu se radi o velikim tvrtkama. Do kraja godine moramo usvojiti zakon, takav je zaključak Vlade. O tome ćemo još raspravljati", zaključio je Butković.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković