​Butković za HTV: Pred nama je desetljeće ulaganja u željeznice

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je o proračunu za 2023. te komentirao noćašnju željezničku nesreću na kolodvoru Škrljevo kod Rijeke.

Rekao je kako za nesreću nije krivo stanje infrastrukture, već je riječ o ljudskoj pogrešci.
 
Istaknuo je kako slijedi desetljeće ulaganja u željeznice.
 
"Mi smo u nabavci novih vlakova, ugovorili smo 40 vlakova do 2025. Prva isporuka bit će do kraja ove godine", rekao je Butković.
 
"Proračun za 2023. godinu događa se u složenim vremenima. Dvije globalne krize, prva COVID pandemija, a druga rat u Ukrajini. Hrvatska je u posljednje dvije godine ostvarila veliki  gospodarski rast, među tri najveća u EU-u. Mi smo u strukturi javnog duga BDP-a došli na prijepandemijsku 2019. godinu, čak smo je premašili. Smanjili smo javni dug, a s druge strane donijeli dva paketa snažnih mjera - paket za očuvanje radnih mjera i mjere u pravcu zaštite građana i gospodarstva kada govorimo o cijenama struje i plina," rekao je Butković, istaknuvši da su vodili ispravnu ekonomsku i fiskalnu politiku.
 
Istaknuo je da se mjere nastavljaju u 2023. godine, "one vrijede do 1.4., ali Vlada je spremna rebalansom proračuna to produljiti i snažnije odgovoriti ako bude potrebno", rekao je.
 
"Proračun je socijalan. Pokazali smo, unatoč krizi, da možemo snažno odgovoriti i pomoći ljudima", istaknuo je.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković