Čačić: Azerbajdžan je važan gospodarski partner za Hrvatsku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/cacic_azerbajdzan_je_vazan_gospodarski_partner_za_hrvatsku.jpg

Izaslanstvo Republike Azerbajdžana, predvođeno ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, koje boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj, posjetilo je danas Vladu Republike Hrvatske. Tom su prigodom održani sastanci s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem te ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem.

U izjavi za novinare nakon sastanka, prvi potpredsjednik Vlade Čačić ustvrdio je da je Republika Azerbajdžan važan partner za Hrvatsku, posebno u gospodarskom smislu. „Azerbajdžan je izuzetno investicijski snažna država, prisutna na razini od 150 milijardi dolara godišnje i nadamo se jednoj sveobuhvatnijoj suradnji“, rekao je. Od spektra investicijskih projekata koji će biti ponuđeni Azerbajdžanu, prvi potpredsjednik Čačić izdvojio je modernizaciju željeznice, sudjelovanje u plinskim koridorima, LNG terminal te cijeli niz turističkih projekata za koje je Azerbajdžan iskazao interes. „U segmentu energetike nudimo 15-ak projekata od preko 4 milijarde eura, s rokovima, lokacijama, energentima, a danas ćemo im dostaviti detaljan pregled tih projekata, kako bi mogli definirati svoje potencijalno sudjelovanje u njima“.

„Cilj mog posjeta je produbljivanje i proširivanje međusobnih gospodarskih odnosa“, kazao je ministar Mustafayev te naglasio da postoji odgovarajući pravni okvir za razvoj odnosa odnosno 10-ak sporazuma, prije svega Sporazum o zaštiti i poticanju ulaganja te Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. „Potvrda uspješnog razvoja gospodarskih odnosa je porast robne razmjene, koja je u zadnjih 9 mjeseci iznosila više od 260 milijuna USD i u stalnom je porastu“, rekao je Mustafayev naglasivši da je, uz hrvatski geostrateški položaj, od prvorazrednog značaja za Azerbajdžan skoro hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. „Moramo realizirati projekte koji se tiču infrastrukture, industrijskog sektora i ispitati mogućnosti za suradnju u području turizma te u području farmaceutske industrije. I, naravno, tu je suradnja u području energetike“, naglasio je Mustafayev.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture kazao je da se radilo o vrlo sadržajnom sastanku s ministrom ekonomskog razvitka Azerbajdžana, na kojem je iskazana želja za daljnjim jačanjem gospodarske suradnje između dviju država. „Nudimo suradnju u razvoju Zračne luke Osijek i Zračne luke Rijeka, za što Ministarstvo sprema natječaj u kojem tražimo strateške partnere za ove dvije zračne luke. Postoji zainteresiranost azerbajdžanske kompanije za razvoj karga u Zračnoj luci Osijek i nadam se da će se to u nekom narednom periodu realizirati“, kazao je ministar. Također je rekao da je u pripremi jedan promotivni materijal, koji uključuje mogućnosti ulaganja u tvrtke iz resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a to su dijelovi Gredelja u stečaju, dio Đure Đakovića i Končar. Ministar je ovom prilikom ponudio i usluge HAC-a u razvoju prometne infrastrukture, prvenstveno autocesta, u Azerbejdžanu.

Ministra Mustafayeva u Banskim je dvorima primio i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Razgovarali su o političkoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja.



Pisane vijesti