Cappelli očekuje 30 posto prošlogodišnjeg turističkog rezultata

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je izjavio kako očekuje da će se ove sezone ostvariti 30 posto prošlogodišnjeg turističkog rezultata, jer se Hrvatska dokazala u borbi protiv koronavirusa i to je prepoznato na tržištu.

"Nisam optimist, nego sam realan", rekao je Cappelli u Opatiji, gdje je u Ugostiteljskoj školi potpisao ugovor o dodjeli novca za pokretanje Regionalnog centra kompetentnosti.

Kazao je da je rana aktivnost u hrvatskom turizmu, usporedno s ublažavanjem mjera, a temeljem preporuka struke, rezultirala velikim interesom za dolazak u Hrvatsku.

"Gdje postoji takav red za ulaz u zemlju, u tri ili četiri kolone?", pitao je Cappelli.

Istaknuo je da već sad neki objekti u Dalmaciji moraju odbijati booking u kolovozu jer su puni.

Potrebno je strpljenje za otvaranje zemalja emitivnih tržišta. Razumijem moje kolege ministre koji su djelomično u bojazni, a ujedno štite svoju ekonomiju, rekao je Cappelli. No, istaknuo je, nakon 15. lipnja se otvaraju praktično sve granice unutar EU-a, a Hrvatska razmišlja da tada bilateralno otvorila granice i za BiH i Izrael.

Cro kartica sutra na Vladi

Najavio je da će se u srijedu na Vladi naći točka o Cro kartici, pri čemu će se, odobriti njena uporaba. Od 1. srpnja kreće u optjecaj, rekao je. 

Na novinarsko pitanje o najavljenom portalu za booking u Hrvatskoj, Cappelli je kazao da se time željelo pomoći domaćim privatnim iznajmljivačima da plaćaju manje provizije web portalima.
"Imamo dva-tri web portala za booking iz inozemstva. Nemamo ništa protiv turističkih agencija ni web portala koji uredno plaćaju poreze u Hrvatskoj, no na razini cijele Europe je problem portala koji ne plaćaju porez nigdje, jer se ne zna gdje im je sjedište", kazao je Cappelli.

O pronalaženju rješenja za ovaj problem se na razini EU razgovara nekoliko godina, rekao je.

Upitan za ocjenu svoga ministarskog mandata, naveo je da je u tom razdoblju povećano investiranje u hrvatski turizam za 55 posto, zaposleno novih 20.000 radnika u ugostiteljstvu i turizmu, u tri sezone dovedeno 60 milijuna turista i ostvarene tri najbolje sezone dosad.

"Nakon tih rezultata mogu mirno u turističku mirovinu", rekao je.

Na pitanje želi li i dalje biti ministar turizma, Cappelli je rekao da o tome odlučuje premijer, a da je on svojim znanjem i iskustvom na raspolaganju HDZ-u.
 
 HTZ intenzivno radi na promociji Hrvatske

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je da HTZ intenzivno radi na promociji Hrvatske na svim tržištima, u očekivanju otvaranja granica.

Komentirajući pokušaje nekih zemalja da zadrže svoje građane u turizmu unutar svojih granica, Staničić je rekao da će sigurno dio tih turista ostati u svojoj zemlji, ali da će mnogi sigurno doći i u Hrvatsku. Mi imamo prednost zahvaljujući blizini emitivnih tržišta i dobroj cestovnoj povezanosti, istaknuo je.

Govoreći o najavljenom web portalu, naveo je da privatni smještaj zaslužuje snažniju promociju. To bi bio zajednički registar svih pružatelja usluga u turizma s promotivnom namjenom, dodao je direktor HTZ.
 Staničić je boravio u utorak na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokraj Opatije, gdje je otvoren novi aneks zgrade fakulteta.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti