Cappelli za HTV: Podizanje kvalitete i rast plaća uvjet su za veću konkurentnost

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je, gostujući večeras u HTV-ovom Dnevniku, da nije zabrinut za uspjeh turističke sezone, jer treba gledati cjelogodišnje rezultate. Predsezona je bila skoro 6 posto jača od prošlogodišnje, posezona će isto biti dobra. Drži se ritam," kazao je.
 

Ministar je dodao da su najpopunjeniji objekti sa četiri ili pet zvjezdica. "Zato smo upozoravali da ljudi idu u rekategorizaciju u privatnom smještaju te da se podiže kvaliteta. Ti objekti su jako dobro popunjeni i na tome moramo raditi.
 
Raditi na održivom razvoju
 
Upitan hoćemo li postati konkurentniji snižavanjem PDV-a, ministar je kazao da je cilj podizanje kvalitete i podizanje plaća. "Dakle, kroz razliku PDV-a treba postići kvalitetu – srazmjer cijene i ponude," dodao je.
 
Ministar Cappeli istaknuo je povećanje investicija u turizmu, navevši da su u tri godine povećane za čak 55 posto. "U privatnom smještaju čak 70 posto kapaciteta dignuto je na četiri ili pet zvjezdica. Udio hotela sa tri zvjezdice smanjen je sa 42 na 34 posto," naveo je.
 
"U svim vrstama smještaja pada udio sa tri zvjezdice, a raste sa četiri ili pet," rekao je ministar te dodao da je nezadovoljstvo popunjenošću raslo u onim objektima koji nisu dizali kvalitetu, a dizali su cijenu.
 
20 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu
 
Ministar je podsjetio da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima 4 milijuna stanovnika, a dvadesetak milijuna gostiju. "Prije dvije godine smo imali isti broj turista kao i danas, tada se govorilo da mi to ne možemo izdržati, a sada se traži još više turista, kazao je.
 
"Hrvatska mora raditi na održivom razvoju, na kvaliteti," dodao je, napomenuvši da Vlada ulaže dvadeset milijardi kuna u prometnu infrastrukturu: željeznice, pomorske i zračne luke.
 
"Ulaganjem u infrastrukturu daje se veliki obol kvaliteti i podiže cijeli turizam. Taj korak treba pratiti lokalna samouprava kroz europske fondove i na taj način zaokružiti mogućnost koju nam je dala strategija – 20 milijuna dolazaka turista i oko 100 milijuna noćenja," rekao je.
 
Ministar Cappeli istaknuo je da je predsezona bila uspješna i zbog pokretanja programa avioprometa. "Turističku sezonu širit ćemo i avioprometom, 81 novom linijom u 25 zemalja svijeta," kazao je ministar turizma.
 
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Turizam | Gari Cappelli