Čelnici zemalja regije s vrhom EBRD-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/celnici_zemalja_regije_s_vrhom_ebrd_a.jpg

ZAGREB, 14. svibnja 2010. (Hina) - Čelnici zemalja regije i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) okupili su se u petak na radnom ručku u Zagrebu na kojemu raspravljaju o izlasku iz gospodarske krize i novim izvorima gospodarskoga rasta zemalja jugoistočne Europe.

Na ručku u hotelu Esplanade, koji se održava u okviru Godišnje skupštine EBRD-a, sudjeluju predsjednici vlada Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije te zamjenik premijera Moldavije.

Domaćini radnog ručka su predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow.

Pozdravljajući okupljene predsjednik EBRD-a Mirow ocijenio je da se regija suočava s najtežom krizom od početka tranzicije i da će izlazak iz nje biti dugotrajan i težak.

"Svjedoci smo oporavka, ali znamo da će on biti dugotrajan i težak. Očekuje se da će pokretači rasta iz predkriznog razdoblja ostati sputani idućih godina", rekao je Mirow.

Čelnik jednoga od najvećih investitora u regiju istaknuo je pet područja koja zahtijevaju političku potporu kako bi zemlje regije ostvarile gospodarski rast.

To su razvoj lokalnih financijskih tržišta, potpora malom i srednjem poduzetništvu, energetska učinkovitost, regionalna trgovina i nastavak europskih integracija.

Mirow se osvrnuo i na aktualnu krizu u eurozoni rekavši da ona na brojne načine utječe na zemlje regije.

"Grčka kriza može usporiti napore za oporavkom", upozorio je Mirow koji ipak smatra da su mjere EU-a i MMF-a pridonijele smirivanju stanja.



Pisane vijesti