Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu Dana državnosti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/7 listopada/shutterstock_192895952.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti: 

„U teškim trenutcima za Republiku Hrvatsku, prije 26 godina, Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Bila je to potvrda jasnog očitovanja volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, iskazane i na referendumu o hrvatskoj samostalnosti održanom 19. svibnja 1991. godine.
 
Slaveći Dan državnosti prisjećamo se zahtjevnog i dugog puta Hrvata prema samostalnoj državi. Stoga dugujemo trajno sjećanje i zahvalnost svima koji su obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost Hrvatske u vrijeme agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, a osobito hrvatskim braniteljima čija je žrtva ugrađena u temelje naše Domovine. Te žrtve i angažman cijelog hrvatskog naroda obavezuju nas da ustrajno gradimo suvremeno demokratsko hrvatsko društvo.
 
Hrvatska je danas članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, predana ostvarenju strateških ciljeva – unapređenju odnosa sa susjednim zemljama, doprinosu globalnom miru i sigurnosti, jačanju međunarodnog prava i sustava međunarodnih odnosa kakav zajednički gradimo proteklih desetljeća.
 
Ostvarili smo političku stabilnost, postigli pozitivne gospodarske trendove kao dobar okvir za daljnji rast i razvoj. Nastavit ćemo s jačanjem konkurentnosti gospodarstva, povećanjem zaposlenosti te stabilizacijom javnih financija za bolji standard i demografsku revitalizaciju zemlje.
 
Drage Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu,hrvatske građanke i građani, u ime Vlade Republike Hrvatske čestitam vam Dan državnosti!“

Pisane vijesti