Čestitka predsjednika Vlade RH dr. sc. Sanader u povodu 15. obljetnice referenduma o samostalnosti

Dr. sc. Ivo Sanadepredsjednik Vlade Republike Hrvatskuputio je čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu 15. obljetnice referenduma o samostalnosti.

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, uputio je čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u povodu 15. obljetnice referenduma o samostalnosti:

"U ime hrvatske Vlade i u svoje osobno ime čestitam hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima petnaestu obljetnicu referenduma za neovisnost. 19. svibnja 1991. godine hrvatski je narod snažno, s 94 posto birača, snažno dao potporu ideji neovisne, samostalne, slobodne, demokratske Hrvatske. Bio je to izraz volje hrvatskog naroda za svojom državom, za svojom slobodom. Bio je to snažan signal prema međunarodnoj zajednici, u kojem smo jasno iskazali da želimo svoju državu ali i da želimo sa svima biti u dobrim odnosima. Referendum je bio i preduvjet punoj samostalnosti, međunarodnom priznanju i članstva Hrvatske u međunarodnim organizacijama. Danas je Hrvatska na putu u onu obitelj zemalja u Europi koja želi urediti europski kontinent na način da se na njemu više ne događaju ratovi, krvoproliće, genocidi kao što je to bilo u europskoj prošlosti. Ako želimo drugačiju europsku budućnost nego što je bila krvava europska povijest, onda suradnja i europske integracije nemaju alternative. Hrvatskoj je mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripada o čemu svjedoči naša povijest, kultura i baština te nacionali identitet."



Pisane vijesti