Ćorić: Nafta i plin iz Dinarida smanjili bi energetsku ovisnost

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je istaknuo zadovoljstvo interesom za istraživanje nafte i plina na području Dinarida i ocijenio da bi u slučaju eksploatacije, to smanjilo energetsku ovisnost Hrvatske i popunilo budžete države i lokalnih zajednica.

"Ovo je samo dokaz da se eksploatacija ugljikovodika na teritoriju Hrvatske nastavlja i da smo započeli ono što smo na početku i komunicirali a to je osim kreiranja infrastrukture, dakle alternativnih dobavnih pravaca, povećanje proizvodnje na teritoriju Republike Hrvatske", kazao je u srijedu Ćorić novinarima ispred Banskih dvora, vezano uz netom zaključeni natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida na koji se javio jedan ponuđač.

"To znači za Hrvatsku prije svega činjenicu da će naša energetska ovisnost biti manja, a to je ono što s jedne strane i želimo, s druge strane u kontekstu budućeg istraživanja znači prihode lokalnoj zajednici, a u drugoj fazi i Republici Hrvatskoj ukoliko se ta istraživanja pokažu komercijalnima", istaknuo je ministar.

Veći prihodi lokalne zajednice

Podsjetio je na informaciju iz Vermiliona koji je na dva istražna polja objavio komercijalna otkrića, što po njemu znači znatno veće prihode za lokalne zajednice u okviru naknada po kilometru kvadratnom, ali i za državu obzirom na to da će od svih izvađenih količina ugljikovodika imati svoj udio.

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić