Ćorić: Nakon koronakrize snažnije investicije u BiH i Mostar

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izrazio je očekivanje kako će se gospodarska suradnja i hrvatske investicije u Mostar i BiH dodatno ojačati s jenjavanjem krize s koronavirusom, navodeći kako u toj zemlji postoje povoljni uvjeti za to.

Ćorić je zajedno s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem razgovarao u petak u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te Mariom Kordićem, nositeljem liste ove stranke za grad Mostar na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 20. prosinca.

"Covid kriza ostavila je snažan trag na gospodarstvo Republike Hrvatske i na gospodarstvo BiH", kazao je Čović istaknuvši kako je vrlo važno imati povoljno investicijsko okruženje. "Ono čemu svjedočimo u posljednje vrijeme jest iskorak kroz ulaganja hrvatskih kompanija u BiH zbog povoljnih uvjeta", rekao je Ćorić dodavši da Mostar treba izgrađivati kao jedan od centara policentričnog gospodarskog razvoja BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako Mostaru trebaju nova radna mjesta, a da će nova gradska vlast koja će biti izabrana krajem mjeseca imati potporu i hrvatskog ministarstva gospodarstva. "Posve sam siguran da ministarstvo kojemu je ministar Ćorić na čelu već u prvim mjesecima može biti od pomoći novoj administraciji", kazao je Čović istaknuvši da Mostaru treba osmišljen održivi ekonomski razvoj.

Hrvatska snažno podupire razvoj BiH

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja kazao je kako Hrvatska snažno podupire razvoj BiH i njezin put prema europskim integracijama, te da očekuje oporavak gospodarskih aktivnosti u sljedećoj godini nakon što se krene s cijepljenjem protiv koronavirusa.

"Siguran sam da će 2021. godina donijeti pozitivnu eksploziju svih vrsta gospodarskih aktivnosti... Vjerujemo da izlazimo iz razdoblja velike ekonomske nesigurnosti po pitanju gospodarskih tokova i međunarodne razmjene", rekao je Ćorić. Izrazio je očekivanje da će se ekonomije obiju država početi oporavljati u sljedećoj godini, te da će se u 2022. vratiti na razinu razvoja iz 2019.

Upitan o budućnosti mostarskog Aluminija, kojemu je Hrvatska 12-postotni vlasnik, Ćorić je rekao kako ova kompanija ima dobru perspektivu ako se riješi pitanja opskrbe električnom energijom.

Odbacio je mogućnost da će gospodarske odnose Hrvatske i BiH poremetiti pristupanje BiH regionalnom ekonomskom okviru na Zapadnom Balkanu, kazavši da takvo što isključivo ovisi o odnosima dviju država.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić