Ćorić za HTV: Reagirat ćemo ako bude prijetila eskalacija cijena

Ono što nam stoji na raspolaganju ako dođe do daljnje eskalacije jest intervencija, naravno da pratimo stanje. Predsjednik Vlade je jasno dao uputu da analiziramo različite scenarije što činimo na razini ministarstva financija i ministarstva gospodarstva rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u Dnevniku HTV-a.

Što se tiče snažnog rasta cijena svih energenata, ministar Ćorić je kazao da je situacija u Hrvatskoj jako dobra u kontekstu krajnjih potrošača, odnosno kućanstava po pitanju cijena električne energije i plina.
 
"I držimo da ćemo i narednih mjeseci uspjeti zadržati cijene na trenutnoj razini za razliku od drugih europskih ekonomija. S druge strane cijena goriva i nafte je porasla, imali smo priliku vidjeti i današnju cijenu", istaknuo je ministar.
 
Na pitanje koliko gorivo treba poskupjeti da Vlada ipak odluči intervenirati u smislu smanjenja trošarine, Ćorić je rekao da se dopusti Vladi da ocijeniti trenutak u kojem je ona prijeko potrebna
 
Nismo zadirali u trošarine šest godina
 
"Dopustite da ocjenjujemo trenutak u kojem je ona prijeko potrebna. Držimo da smo u proteklih godinu i pol dana, a referirat ću se na covid krizu itekako dobro analizirali stanje i intervenirali u onim ključnim trenucima kad je to bilo potrebno", naglasio je.
 
Ministar je istaknuo da se trošarine nisu mijenjale od 2015. "Taj sustav je bio stabilan i mi nismo zadirali u trošarine proteklih šest godina. Sada kad imamo rast cijena goriva postoje apeli s različitih strana da se utječe na cijenu. Međutim, mi u ovom trenutku ne znamo kako će se cijene kretati u narednim tjednima i mjesecima", kazao je.
 
Na pitanje u koju stavku trošarina bi se moglo intervenirati – onu za cestovna poduzeća ili onu za proračun, Ćorić je istaknuo da su i jedan drugi smjer upućivanja prihoda od trošarina važni.
 
"Bavimo se i ispunjavamo kriterije za ulazak u eurozonu od 1.1.2023. i stabilnost proračuna nam je izuzetno bitna. Takva politika Vlade postoji od 2016. od kad smo preuzeli odgovornost", poručio je.
 
Ministar nije želio odgovoriti na ponovljeno pitanje koja je to cijena na koju bi Vlada intervenirala. Kazao je da će se reagirati ako bude prijetila eskalacija.
 
Dodao je da će cijene plina i struje u sljedećim mjesecima za kućanstva, za razliku od cijele Europske unije, biti stabilne, ocijenivši to vrlo važnim zbog ogrjevne sezone.
 
"Međutim, neovisno o tome pratimo cijenu na ovom dijelu tržišta. Nažalost, tu je sudbina Hrvatske kao i svih zemalja članica Europske unije", rekao je Ćorić.
 
Vjerujemo da će doći do stabilizacije cijena
 
Ministar je upitan što u travnju, ako cijene plina nastave divljati.
 
Rekao je da su u ovom trenutku cijene značajno više nego u referentnom razdoblju prošle godine.
 
"Ono o čemu će ovisiti cijena je zapravo razdoblje koje predstoji do tada jer se cijena izračunava kao prosjek cijena u proteklom razdoblju. Vjerujemo da će doći do stabilizacije cijena. Vjerujemo i da će neki čimbenici koji u ovom trenutku utječu na visoke cijene poput nestabilnosti opskrbe, smanjene proizvodnje i nepoznanica oko Sjevernog toka 2, da će se razriješiti do tada i da ćemo u proljeće ući s nešto nižim cijenama", naveo je.
 
Energija iz nuklearnih elektrana
 
Upitan ovisi li naša energetska održivost o većem korištenju nuklearne energije, ministar je kazao da ona ovisi prije svega o energetskom miksu koji Hrvatska ima na raspolaganju.
 
"Vjerujem da će idućih deset godina donijeti povećanje udjela obnovljivih izvora energije. Međutim, ako se referirate na korištenje električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama, mi od toga ne bježimo. Mi i danas koristimo električnu energiju proizvedenu u nuklearnoj elektrani Krško i neovisno o činjenici što Hrvatska na svom teritoriju neće ići u izgradnju takvih potencijala jer to nije naš smjer, mi smo u konačnici zemlja koja je opredijeljena ka "obnovljivcima", ali ćemo svakako koristiti mogućnosti koje će nam stajati na raspolaganju. Tu prije svega mislim na suradnju sa Slovenskom stranom po pitanju drugog bloka Krško i eventualno dobavu iz Republike Mađarske ako se za to stvore uvjeti kada njihova elektrana bude gotova", pojasnio je Ćorić.
 
Kazao je i da je budućnost solara u Hrvatskoj dobra.
 
"Sigurno dobra i potentna s obzirom na broj sunčanih sati na većini naših pozicija, odnosno smjer u kojem mi idemo i afirmiramo ga u konačnici i kroz premijski model. A i u kontekstu naših omotnica iz Europe će biti izgradnja malih ili velikih solarnih elektrana", zaključio je ministar Ćorić.
 
Izvor: HTV/Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić