Croatia summit navodi predanost jugoistočne Europe EU-u i NATO-u

Dubrovački susret visokih političkih dužnosnika država regije Croatia summit završio je u ponedjeljak usvajanjem zajedničke Deklaracije, u kojoj sudionici ističu snažnu predanost zemalja jugoistočne Europe članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

DUBROVNIK, 10. srpnja 2006. (Hina) - Dubrovački susret visokih političkih dužnosnika država regije Croatia summit završio je u ponedjeljak usvajanjem zajedničke Deklaracije, u kojoj sudionici ističu snažnu predanost zemalja jugoistočne Europe članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Sudionici Croatia summita 2006. suglasni su, da je vrijeme ratova i nesporazuma povijest, a politička i gospodarska suradnja budućnost europskog jugoistoka bez kojega proces proširenja Europe neće biti dovršen.

Domaćin skupa premijer Ivo Sanader kao i predsjednik Republike Stjepan Mesić, te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, istaknuli su kako je ulazak Hrvatske u EU i NATO nacionalni prioritet.

Ocjenjujući da je Hrvatska daleko odmakla u eurointegracijama, iskazali su spremnost Zagreba da na tom putu pomogne susjednim zemljama koje se nalaze na različitim stupnjevima pridruživanja.

Slične poruke su se čule i od ostalih sudionika summita: premijera Albanije Salija Berishe, Crne Gore Mila Đukanovića, Rumunjske - Calina Popescua Tariceanua, predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Adnana Terzića, predsjednika Gruzije Mihaila Saakavilia, ministara vanjskih poslova nekoliko zemalja i drugih visokih dužnosnika.

No, čelnicima zemalja regije upućena su i upozorenja, kako proces integracija podrazumijeva jači angažman na provedbi postavljenih uvjeta.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene van der Linden istaknuo je da zemlje regije trebaju biti odlučnije u provedbi reformi, jer članstvo u EU nije automatsko, i ne proizlazi iz geogragfskog položaja. "Ponavljam, izvršite svoje zadaće, i tada ćete dobiti našu pomoć", rekao je Van den Linden.

Pomoćnik američke državne tajnice Dan Fried pohvalio je Hrvatsku zbog provedenih reformi i prozvao Srbiju koja se, smatra on, mora odlučiti "želi li nacionalističku prošlost ili europsku budućnost". Govoreći o Kosovu, istaknuo je da "neće biti podjele ili odvajanja Kosova, spajanja s bilo kim, kao ni jednonacionalnoga Kosova".

U nastavku boravka u Dubrovniku sudionici summita sudjelovat će u ponedjeljak na večer na otvaranju 57. Dubrovačkih ljetnih igara.



Pisane vijesti