Dabro za HTV: Poljoprivreda u Hrvatskoj je veliki izazov

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/06_lipnja/Dabro_6_lipnja.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro u Dnevniku HTV-a govorio je o šteti nakon nevremena i prvim potezima u svojem resoru.

Na krajnjem istoku zemlje i dalje se utvrđuje šteta koju je poljoprivredi na tom području nanijelo olujno nevrijeme, a ministar Dabro rekao je kako treba pričekati da županija proglasi elementarnu nepogodu, napravi se procjena štete i procjena vrijednosti.
 
"Moramo čekati korake na županijskoj razini i povjerenstva za štete. Ministarstvo poljoprivrede s Državnim hidrometeorološkim zavodom morat će pronaći ako ne stari, onda novi model obrane od tuče. Postojeći sustav nije idealan", kazao je.
 
Spomenuo je prve poteze u svojem resoru, najavivši da je to izmjena strateškog plana u poljoprivredi s ciljem da se rastereti administracija našim poljoprivrednicima.
 
"Velike su kontrole s obzirom na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. To je prvi korak kojim trebamo izaći u susret našim poljoprivrednicima, isplatiti potpore do 30. lipnja, težiti modernizaciji, novim tehnikama te ići u novu politiku poljoprivredne proizvodnje", naveo je Dabro.

Slušat ćemo ljude s terena i provoditi politike hrvatskog seljaka
 
Usporedio je popis stanovništva iz 2011. godine s trenutnim podacima te rekao da je skoro 10 posto stanovništva manje u Hrvatskoj i da je to prvi razlog zašto je poljoprivredna proizvodnja pala.
 
"Kad se govori o malim poljoprivrednim proizvođačima, podignuti potpore, smanjiti kontrole u okviru regulative EU-a i bolje raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem", kazao je.
 
Dodao je da je poljoprivreda u Hrvatskoj veliki izazov te da je riječ o ogromnom resoru. "Čast mi je da budem glas hrvatskog seljaka, šumara i ribara. Slušat ćemo ljude s terena i provoditi politike hrvatskog seljaka", poručio je Dabro.
 
Trebamo štititi hrvatske nacionalne interese
 
Komentirao je poželjnog kupca Fortenove.
 
Rekao je da je Fortenova jedna od najvećih privatnih kompanija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. "Trebamo štititi hrvatske nacionalne interese. Prodajom Fortenove ne prodaje se poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, to zemljište je u koncesijama i dugotrajnom zakupu. Zagovarat ćemo da to budu hrvatski proizvođači i hrvatski vlasnici. Sigurno će se unaprijediti poljoprivredna proizvodnja", ustvrdio je.
 
Dotaknuo se i sektora ribarstva za kojeg je kazao da je jedan od najboljih sektora u Ministarstvu poljoprivrede.
 
"Svake godine bilježi kontinuirani rast. Bit će prilike da sjednem s našim ribarima i prokomentiramo situaciju u ribarstvu. Ribarstvo je jedna grana poljoprivrede koja ima perspektivu u Hrvatskoj", istaknuo je Dabro.
 
Diploma je validna
 
Na pitanje o diplomi, rekao je kako je već puno puta govorio o toj temi te da je ključno da je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala završnu riječ da je diploma validna.
 
"Studirao sam tri godine u Zagrebu, položio razliku ispita, i dvije godine sam tada završio za smjer opća kineziologija u Travniku", zaključio je ministar. 
 
Izvor: HTV/Vlada
 

Pisane vijesti