Dio branitelja moći će izabrati povoljnije mirovine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/dio_branitelja_moci_ce_izabrati_povoljnije_mirovine.jpg

ZAGREB, 2. kolovoza 2008. (Hina) - Hrvatski branitelji koji imaju malo "ratnog staža" ili puno godina staža moći će birati hoće li primati civilnu ili tzv. braniteljsku mirovinu, odnosno izabrati onu koja im je povoljnija, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministrica branitelja, izvijestila je da je dogovoreno da će oko 1500 branitelja, umirovljenih nakon 1. siječnja 1999., a kojima je s dodatkom za tzv. nove umirovljenike povoljnija civilna mirovina, moći izabrati ono što je za njih najpovoljnije.

Kao novu aktivnost Ministarstva, Kosor je za 18. kolovoza najavila početak sistematskih pregleda za branitelje i članove njihovih obitelji, kojim će se zasad u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, obuhvatiti oko pet tisuća osoba, a ukupno njih 20 tisuća.

Nakon tih pregleda trebali bi dobiti potpuno novih i korisnih saznanja kakve je sve posljedice rat ostavio i na članove obitelji branitelja te cijelu jednu generaciju, ustvrdila je Kosor.

U planu Ministarstva je osnaživanje centara za psihosocijalnu pomoć (PSP), kojima će se osigurati vozila i omogućiti zapošljavanje do 50 novih stručnjaka. Istaknula je da neke jedinice lokalne uprave i samouprave nisu pronašle adekvatne prostore za PSP centre, a posebno je loše u Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji.

Za 18. kolovoza je najavljen i natječaj za samozapošljavanje branitelja - na prošlom natječaju dodijeljena su sredstva za njih 185, a ima još novaca za oko 300 korisnika.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, s braniteljima će se u Ministarstvu, uz ministricu Kosor, susresti i premijer Ivo Sanader, ministrica će sudjelovati na svečanosti u Kninu. Ministarstvo će blagdane obilježiti i na vukovarskom groblju, kod memorijalnih križeva.



Pisane vijesti