Dodijeljeno 15 stanova za obitelji na Banovini

Slika /Vijesti/2023/Veljača/20 veljače/HN20230215921189.jpg

Kako bi se ubrzalo stambeno zbrinjavanje stradalnika od potresa u Sisku su potpredsjednik Vlade Bačić i sisačko-moslavački župan Celjak potpisali ugovore o obnovi i korištenju više državnih objekata i raspolaganju s 15 državnih stanova koji će se dodijeliti stradalnicima. Te državne stanove u Glini, Dvoru, Gvozdu, Topuskom, Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici, županija će opremiti za 15 obitelji, koje su smještene u kontejnerskim naseljima ili neadekvatnim stambenim prostorima. Ministar Bačić je rekao kako vjeruje da će Hrvatska do kraja lipnja potrošiti sve do zadnjeg eura iz Fonda solidarnosti.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića potpisivanju ugovora sa županom Ivanom Celjakom u Sisku je nazočan bio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ugovorima je Sisačko-moslavačka županija od države preuzela na korištenje za društvene potrebe  tzv. Tuškanovu kuću, na sisačkom Trgu bana Jelačića, površine 1.909 četvorna metra, koju očekuje cjelovita obnova, a kako je najavio župan Celjak, koristit će se za obrazovne potrebe.

Obnova vrijedna oko četiri milijuna eura biti će financirana iz Fonda solidarnosti.

Županiji na korištenje za stradalnike 15 državnih stanova

Također županiji je ugovorima dano na korištenje ukupno 15 državnih stanova - u Glini četiri stana, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom te po jedan stan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici, za obitelji smještene u kontejnerima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

Takav postupak pomoći će da se do zime zbrinu svi korisnici kontejnera, odnosno neprimjerenog smještaja, rekao je Bačić.

"Naš je cilj da sve javne zgrade na području županije, ali i zagrebačkom području, nakon potresa, budu konstruktivno obnovljene novcem iz EU Fonda solidarnosti. Ujedno napominjem da smo već ranije županiji prepustili deset stanova, što je sada 25 stanova. Naš je prioritet sada stambeno zbrinjavanje", rekao je Bačić. 

Nakon potpisivanja ugovora ministri Bačić i Božinović obišli su radove na obnovi zgrade tzv. Komande, koju s 2,5 milijuna eura sufinancira Fond solidarnosti EU, a obnavlja županija.

Župan Celjak je rekao da je Ministarstvo unutarnjih poslova Sisačko-moslavačkoj županiji prepustila i zgradu Policijske uprave, koja će se obnoviti za potrebe Glazbene škole, galeriju i udruge iz područja kulture.

Ministar Božinović istaknuo je da su sve odluke i ugovori najbolje rješenje za građane Siska i državne institucije, te izrazio zadovoljstvo što će se objekti u središtu Siska koristiti za kulturne potrebe.

Spomenuo je i nekoliko drugih objekata Ministarstva koji će nakon obnove dobiti novu namjenu, a sve sastavnice MUP-a će se okupiti u novom objektu uz Policijsku postaju u Sisku. Novi će kompleks biti završen za godinu i pol.

Do kraja lipnja do zadnjeg eura potrošiti novac iz Fonda solidarnosti

Odgovarajući na pitanja novinara, Bačić je kazao da se ne razmišlja o još jednom produljenju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti niti takvu poruku šalju jer su svi dobili jasne rokove.
 
Pozvao je sve da se uključe i angažiraju, utvrđuju stanje i rješavaju sve prepreke s izvođačima kako bi se taj datum dohvatio.
 
Nada se da će do kraja lipnja potrošiti milijardu i tri milijuna eura, čime bi u stopostotnom iznosu iskoristili sredstva odobrena Hrvatskoj putem Fonda solidarnosti. Od tog iznosa 683 milijuna eura se odnosi na zagrebački, a 319 milijuna eura na petrinjski dio obnove.
 
Dodao je da su državi preostala još četiri mjeseca i malo manje od dva tjedna da na obnovu javnih zgrada utroši preostali iznos od 570 milijuna eura.
 
Na razini Hrvatske je putem operativnih tijela na području petrinjskog i zagrebačkog potresa ugovoreno 1300 projekata.
 
"To podrazumijeva radove na konstrukcijskoj obnovi u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što znači da smo ugovorili puno više radova, čija vrijednost dva i pol puta prelazi planirani i odobreni iznos iz Fonda solidarnosti", rekao je Bačić.
 
Plan je iskoristiti 1,35 milijardi eura
 
Dodao je da su krajnji korisnici i operativna tijela dostavili planove do kraja lipnja, koji podrazumijevaju da bi se trebalo iskoristiti oko 1,35 milijardi eura.
 
„To je optimistična najava koju svakodnevno kontroliramo", rekao je ministar dodavši da poseban tim na dnevnoj razini s krajnjim korisnicima, poput fakulteta, bolnica, škola i muzeja, prolazi kroz svaki projekt kako bi utvrdili je li plan od 1,35 milijardi eura dohvatljiv do kraja lipnja.
 
Riječ je o vrijednim projektima koji traže zahtjevne radove i posebne konzervatorske uvjete, što usporava dinamiku, ali nastoji se potrošiti do zadnjeg eura.
 
Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti