Donja Saska za ulazak RH u EU i jaču gospodarsku suradnju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/donja_saska_za_ulazak_rh_u_eu_i_jacu_gospodarsku_suradnju.jpg

ZAGREB, 28. kolovoza 2008. (Hina) - Njemačka savezna zemlja Donja Saska zalaže se da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju, a čvrst stav kancelarke Angele Merkel da bez ratifikacije Lisabonskog ugovora od strane svih članica nema daljnjeg proširenja ne vidi kao prepreku, jer vlada te druge po veličini savezne zemlje vjeruje da će ugovor na kraju biti ratificiran, rečeno je u četvrtak nakon sastanka premijera Ive Sanadera s predsjednikom vlade Donje Saske Christianom Wulffom.

"Hrvatska u Donjoj Saskoj uživa dobar glas i mi se zalažemo da Hrvatska što prije uđe u EU, kazao je Wulff novinarima. Podsjetio je da su prilikom ulaska Poljske u EU u svim velikim gradovima održane svečanosti, a tako će, kako je rekao biti i kad članicom Unije postane Hrvatska jer je ona "dio Europe i po svojoj demokraciji i po svom ustroju".

Na upit o tvrdom stavu kancelarke Merkel glede Lisabonskog ugovora, Wulff je odgovorio da je "siguran da će ugovor biti ratificiran". Prethodno je istaknuo da treba poraditi na "konsolidaciji EU-a" jer već broji 27 zemalja članica.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo prvim posjetom predsjednika vlade Donje Saske Hrvatskoj, izvijestivši svog gosta o napretku Hrvatske u pregovorima s EU te planovima i zadaćama da se pregovori završe do jeseni iduće godine.

Osim bilateralnih odnosa dviju država i suradnji Hrvatske s tom njemačkom saveznom zemljom, na sastanku je bilo riječi i o regiji, posebice BiH.

"Dali smo do znanja da BiH vidimo kao jedinstvenu državu, buduću članicu EU-a i NATO-a ali pod uvjetom da bude zagarantirana puna ravnopravnost, suverenost i konstitutivnost sva tri naroda", kazao je Sanader.

Dvije strane su punu pažnju posvetile međusobnim gospodarskim odnosima, a prema riječima Christiana Wulffa, postoje prvenstveno zajednički interesi u automobilskoj industriji. Donja Saska je, naime, sjedište Volkswagena pa su vlasti zainteresiranje za povezivanje s automobilskim "clusterima" u Hrvatskoj. Također postoje velike mogućnosti suradnje između brodogradilišta s obzirom da Donja Saska također ima dugu obalu, a moguća je i suradnja na području poljoprivrede te obnovljivih izvora energije.

Premijer Sanader je prihvatio poziv svog gosta da posjeti Donju Sasku i s gospodarskom delegacijom sudjeluje u Hannoveru na najvećem industrijskom sajmu na svijetu.



Pisane vijesti