Doris Pack podržava govor premijera Sanadera u UN-u

BRUXELLES,16. listopada 2007.(Hina) - Zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack izjavila je u utorak u Bruxellesu da dijeli mišljenje hrvatskog premijera Ive Sanadera i predsjednika Stipe Mesića o nepravednosti presude Haškog suda "vukovarskoj trojci".

"Mislim da je bio potpuno u pravu i dijelim mišljenje premijera Sanadera, a i predsjednika Mesića. Mislim da je presuda nepravedna i da ismijava rodbinu i obitelji žrtava i stoga treba biti ispravljena na ovaj ili onaj način i zato razumijem zašto je premijer zatražio žalbu", rekla je Doris Pack zamoljena da komentira govor premijera Sanadera u Općoj skupštini UN-a u ponedjeljak u New Yorku.

"Bilo kakvo pomirenje između Hrvata i Srba treba biti zasnovano i na pravednim presudama ICTY-a rekla je Pack dodajući da sada treba čekati na žalbu i vidjeti što će se dogoditi.

Istaknula je da "svi imamo poštovanje prema Haškom sudu", ali da on ne može biti imun na kritike i da treba o njegovu radu iznositi mišljenje.

Premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je u obraćanju Općoj skupštini UN-a u New Yorku, u povodu presude 'vukovarskoj trojci' poručio kako Hrvatska, povrijeđena tom presudom, traži pravdu za sve žrtve u Vukovaru te je upitao zašto su u sudskom procesu pred Haškim sudom zanemarene Ženevske konvencije kojih su se trojica optuženih zapovjednika JNA bila dužna pridržavati.

"Tražimo pravdu za sve žrtve u Vukovaru i bilo gdje u svijetu. To je od iznimne važnosti za budućnost međunarodnog kaznenog prava", poručio je s govornice UN-a hrvatski premijer. "Hrvatska očekuje da će nakon žalbe Tužiteljstva Žalbeno vijeće pažljivo proučiti presudu i djelovati u skladu s jasnim mandatom određenim od strane Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Sanader.



Pisane vijesti