Dovršena ekshumacija 142. masovne grobnice otkrivene u Roždaniku

U organizaciji Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnostUprave za zatočene i nestaldanas je dovršena ekshumacija 142. masovne grobnice otkrivene u Roždaniku, kod Novsku kojoj su pronađeni posmrtni ostaci šest žrtava.

U organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprave za zatočene i nestale, danas je dovršena ekshumacija 142. masovne grobnice otkrivene u Roždaniku, kod Novske, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci šest žrtava.

Naime, nakon pronalaska posmrtnih ostataka na površini, uz samu prometnicu Novska-Okučani, 15. studenoga 2005. godine, Uprava za zatočene i nestale organizirala je njihovu humanu asanaciju. Opsežnom provjerom mjesta pronalaska posmrtnih ostataka, otkrivena je masovna grobnica iz koje su, prema prvim nalazima, ekshumirani posmrtni ostaci šest žrtava. Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezani na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u cilju daljnje obrade te konačnog utvrđivanja identiteta. U ovom trenutku Uprava za zatočene i nestale ne raspolaže nikakvim saznanjima koja bi upućivala na mogući identitet žrtava.

Istodobno na području Vukovarsko-srijemske županije provode se probna iskapanja, a o svim nalazima do kojih Uprava za zatočene i nestale dođe u svom radu Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pravodobno će izvijestiti javnost.

Uprava za zatočene i nestale nastavlja intenzivnu potragu za mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica na ranije okupiranim područjima, a Republika Hrvatska još uvijek traga za 1142 nasilno odvedena i nestala hrvatska branitelja i civila.



Pisane vijesti