Drvnoj industriji dodijeljeno 3,24 milijuna kuna potpora

​Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u četvrtak s 13 korisnika odluke o dodjeli potpore male vrijednosti i ugovore o korištenju bespovratnih sredstava, ukupno vrijedne 3,24 milijuna kuna te raspisao drugi natječaj za dodjelu potpora, vrijedan 5,3 milijuna kuna.

Odluke su donijete temeljem javnog natječaja za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Hrvatske u 2016. godini, raspisanog 25. srpnja, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Najveće iznose dobili su delnička tvrtka GEC GP, Obrt Blaža i Drvna industrija Novoselec, po 400.000 kuna, potom Pilana Muhvić, 380.000 kuna i Obrt Šajn, 378.000 kuna.

Ukupna raspoloživa sredstva prvog natječaja iznosila su 8,55 milijuna kuna, a iskorišteno je svega 3,2 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. Za neraspoređen iznos od 5,3 milijuna kuna u četvrtak je objavljen drugi javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, koji traje do 18. studenoga.

Tim natječajem dodjeljuje se potpora male vrijednosti u obliku bespovratnih sredstva. Sufinanciraju se prihvatljivi troškovi ulaganja u proizvodnu tehnologiju s intenzitetom potpore od 50 posto, a maksimalnom vrijednošću od 400.000 kuna; za primjenu i poboljšanje informacijske i komunikacijske tehnologije s intenzitetom potpore od 70 posto, a maksimalnom vrijednošću od 200.000 kuna te nastup na sajmu ili izložbi s intenzitetom potpore od 80 posto, a maksimalnom vrijednošću od 100.000 kuna.

"Trendovi u drvnoj industriji se mijenjaju. Drvna industrija postaje izvozni lider i što je najvažnije, izvozimo finalne proizvode, a ne više sirovinu. Pozivam sve prerađivače drva i proizvođače namještaja da se odazovu tom javnom natječaju i iskoriste sredstva koja su na raspolaganju, a radi se o dodatnih 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava", izjavio je ministar Tomislav Tolušić prilikom otvaranja javnog natječaja.

Tekst: Hina

Pisane vijesti