Država darovala zemljište za poduzetničku zonu Križ

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i načelnik Općine križ Edo Bulka potpisali su danas Ugovor o darovanju državnog zemljišta na kojemu će biti izgrađena Poduzetnička zona Križ.

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i načelnik Općine križ Edo Bulka potpisali su danas Ugovor o darovanju državnog zemljišta na kojemu će biti izgrađena Poduzetnička zona Križ.

Riječ je o zemljištu površine 870.445 četvornih metara, između autoceste Zagreb - Lipovac i željezničke pruge Zagreb - Vinkovci,čija je vrijednost procijenjena na 811 tisuća kuna.

Izgradnja zone planira se u narednih 15 godina, a u tom razdoblju ona bi trebala dobiti svoj konačni oblik, rekao je Edo Bulka. Prema njegovim riječima, Općina Križ je u pripreme za realizaciju projekta poslovne zone od 1993. godine do danas investirala oko 14 milijuna kuna. Očekuje se, kaže Bulka, da će u zoni, kada bude posve dovršena, biti zaposleno između 3 tisuće i 3.300 radnika.

Potpredsjednik Vlade Polančec je, čestitajući Općini Križ na darovanom zemljištu, podsjetio da je ukupna vrijednost zemljišta koje je država darovala za poslovne zone u 2004. godini iznosila 45 milijuna kuna, te da je u 29 projekata za poticanje poduzetništva izdvojila 105 milijuna kuna, od čega 55 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Grga Ivezić izvijestio je pak da je za podizanje trajnih nasada vinograda, voćnjaka i maslinika u 2004. država ustupila 2,44 milijuna četvornih metara površina, a za potrebe svekolikog društvenog i kulturnog razvoja darovala nekretnine u vrijednosti od 24,76 milijuna kuna.

U ovoj godini, dodao je Polančec, Vlada nastavlja realizaciju svih 29 programa poticanja poduzetništva pri čemu je za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama predvidjela 90 milijuna kuna. Ta sredstva će se, kako je rekao, usmjeriti u 230 poslovnih zona, dok ih je prošle godine bilo obuhvaćeno 216.

Upitan planira li Vlada održati raspravu o realizaciji proračuna s obzirom na povećanje rashoda uz istovremeno smanjenje prihoda, Polančec je odgovorio da su razgovori o proračunu u Vladi kontinuirani pa nema potrebe za posebnom sjednicom na tu temu.

Komentirajući aktualni štrajk liječnika, rekao je da Vladina ponuda o 10 postotnom povećanju liječničkih plaća ne bi bila udar na budžet, no da proračun ne može podnijeti više od toga.



Pisane vijesti