Dubrovnik: Počeo Croatia Summit 2010.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/dubrovnik_poceo_croatia_summit_2010.jpg

DUBROVNIK, 9. srpnja 2010. (Hina) - Visoki dužnosnici europskih zemalja i Kanade te predstavnici međunarodnih organizacija okupili su se u petak u Dubrovniku na tradicionalnom Croatia summitu.

Na sastanku na vrhu pod nazivom "Jugoistočna Europa pred globalnim izazovima" razgovarat će se o gospodarstvu, globalnoj sigurnosti i budućnosti jugoistočne Europe.

Domaćica tog tradicionalnog neformalnog međunarodnog skupa, premijerka Jadranka Kosor u dva dana ugošćuje visoke predstavnike nekoliko europskih zemalja, Kanade i predstavnike NATO-a, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija.

Na skupu koji se održava u hotelu "Dubrovnik Palace" sudjeluju brojni premijeri i visoki dužnosnici članica EU-a i regionalnih zemalja, među ostalima francuski premijer Francois Fillon, poljski Donald Tusk, slovenski Borut Pahor te predsjednik bugarske vlade Bojko Borisov.

Sali Berisha i Hashim Thaci, premijeri Albanije i Kosova, također sudjeluju na Croatia summitu, kao i visoki predstavnici Europske unije, Kanade, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i NATO-a te visoki povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele.

Uvodnim izlaganjima skup otvaraju premijerka Kosor i hrvatski predsjednik Ive Josipovića koji je uoči summita izjavio da je taj skup, koji se održava petu godinu zaredom, vrlo važan za afirmaciju Hrvatske.

"Taj summit znači daljnu afirmaciju Hrvatske u regiji i šire u Europi. Na našem putu u Europsku uniju znači nam jako puno da se politička elita iz šire regije sastane u Dubrovniku i raspravlja važna politička pitanja", rekao je Josipović u četvrtak u Zadru.

Skup je prilika i za brojne bilateralne susrete, poput onoga u četvrtak navečer kada su hrvatski i crnogorski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i Milan Roćen razgovarali o razgraničenju na Prevlaci i suglasili se da se ubrza pravni postupak za rješenje toga pitanja pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.



Pisane vijesti