DZS: Promet u maloprodaji u travnju 3,2 posto veći

Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj u ovogodišnjem travnju realno je porastao za 3,2 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), potvrdivši svoju prvu procjenu.

Prema podacima DZS-a promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 0,7 posto, a realno za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time je potvrđeno da je u travnju promet u trgovini na malo rastao 20. mjesec zaredom, odnosno neprekinuto od rujna 2014. godine, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Zadnji podaci DZS-a pokazuju da je u travnju na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše, za 9,7 posto, rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.
U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je realno rastao za 0,9 posto, dok je u ostaloj trgovini povećan za 1,4 posto.

Promatrano, pak, prema trgovačkim strukama, u travnju je, prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igre i igračaka, svijeća i sadnica, satova i nakita za 15,4 posto.

Promet na malo audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo povećan je za 12,5 posto,  u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 12,8 posto itd.

Pad prometa bilježi se u maloprodaji motornih goriva i maziva, za 11,6 posto, nespecijalniziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 2,4 posto, specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama za 3,4 posto te u u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica za 0,5 posto.

Hina 

Pisane vijesti