Erlić: Osječko-baranjska županija primjer je integracije romske zajednice

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/06 ožujka/Sime Erlic_0603.jpg

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izjavio je danas kako je Osječko-baranjska županija jedan od najboljih primjera integracije romske zajednice u društvo, što promovira i hrvatska Vlada.

Erlić je u Dardi obišao projekt izgradnje 87 stambenih jedinica za pripadnike romske zajednice i Kulturni dom te Društveni dom romske zajednice u Belom Manastiru.
 
Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob predstavio mu je planove za izgradnju stambenog naselja za pripadnike romske zajednice, gdje će im se osigurati dostojanstven život, ali i uvjeti za integraciju Roma u zajednicu na pozitivan i afirmativan način.
 
To je intencija ove Vlade, i ovog ministarstva, koje usmjerava novčana sredstva EU fondova za takve projekte, rekao je Erlić, te dodao da su kroz redovne programe u Hrvatskoj do sada realizirali više od 500 manjih projekata kojima se poboljšava javna, komunalna i društvena infrastruktura za potrebe Roma, ali i drugih nacionalnih manjina.
 
Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da je Osječko-baranjska županija pokazala primjer kako se može raditi na realizaciji projekata za pripadnike romske zajednice, te je zahvalio svim gradonačelnicima i načelnicima koji na takvim projektima surađuju sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, i s njim osobno.
 
Vjerujem da će ova Vlada nastaviti s radom u kontinuitetu, da nećemo stati, dodaje, nego da ćemo realizirati sve naše planirane projekte i tako poboljšati položaj pripadnika romske nacionalne manjine.
 
Gradonačelnik Belog Manastira podsjetio je kako je romski Društveni dom otvoren potkraj prošle godine, a u njega je uloženo oko dva milijuna kuna, od čega je većinu osigurao Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara", a sufinancirali su ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Grad Beli Manastir.
 
Najavio je i skorašnji početak izgradnje zamjenskih stambenih objekata za pripadnike romske zajednice, koji bi se gradili u iduće tri godine, s ciljem rješavanja njihovog problema trenutačno neprimjerenih životnih uvjeta.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti