Francuski premijer Fillon: Hrvatska nema razloga za zabrinutost

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/francuski_premijer_fillon_hrvatska_nema_razloga_za_zabrinutost.jpg

PARIZ,26. lipnja (Hina) - Francuska želi pristup Hrvatske Europskoj uniji i Zagreb nema razloga za zabrinutost zbog poteškoća s Lisabonskim ugovorom, izjavio je u četvrtak u Parizu francuski premijer Francois Fillon.

"Vi znate da Francuska želi pristup Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatska treba ući, a da bi do toga pristupanja došlo treba nam Lisabonski ugovor. To je razlog zbog kojeg ćemo zajedno s predsjednikom Francuske Republike učiniti sve da Lisabonski ugovor stupi na snagu. To će biti cilj francuskog predsjedanja", rekao je Fillon nakon sastanka čelnika Međunarodne demokratske unije (IDU), koja okuplja stranke centra i desnog centra iz cijelog svijeta. Na sastanku je sudjelovao hrvatski premijer Ivo Sanader.

Fillon je rekao da Hrvatska "nema razloga za zabrinutost" u pogledu svoga cilja da što prije uđe u EU-u.

Premijer Sanader je rekao da je u razgovoru s okupljenim stranačkim čelnicima iz europskih zemalja, od premijera Fillona do čelnika britanskih konzervativaca Davida Cameroona, dobio potporu za ulazak Hrvatske u EU.

"Razgovarao sam na margini konferencije s čitavim nizom kolega i svi su dali potporu Hrvatskoj. Rekli su da treba riješiti pitanje Lisabonskog ugovora nakon irskog referenduma, ali i u slučaju da se to pitanje ne riješi, to ne bi stajalo Hrvatskoj na putu", rekao je Sanader.

I švedska ministrica za međunarodnu suradnju Gunilla Carlsson istaknula je da hrvatsko pristupanje Uniji ne bi trebalo doći u pitanje zbog institucionalnih problema EU-a.

"Nadamo se da će Hrvatska biti spremna tijekom švedskog predsjedništva u drugoj polovici sljedeće godine. Hrvatska već pregovara i dobro je napredovala i njezino pristupanje ne bi trebalo doći u pitanje, čak i ako se ne riješi pitanje Lisabonskog ugovora", rekla je Carlsson.

Ona je dodala da i sadašnji Ugovor iz Nice nije prepreka za ulazak Hrvatske.

Sanader je rekao da je Vlada na svojoj sjednicu u srijedu usvojila nekoliko važnih dokumenata vezanih za ispunjavanje mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koji su odmah poslani u Bruxelles te da će na sljedećoj sjednici u ponedjeljak usvojiti sedam europskih zakona i još neke dokumente vezane uz ispunjavanje mjerila za otvaranje poglavlja.

Europska komisija je postavila Hrvatskoj uvjet da do kraja lipnja preda sva mjerila za otvaranje kako bi se pregovori mogli završiti do kraja mandata ove Komisije u jesen sljedeće godine.

"Mi ćemo uraditi našu domaću zadaću", rekao je Sanader.



Pisane vijesti