Fuchs: Blaže epidemiološke mjere u novoj školskoj godini

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je  da će epidemiološke mjere u novoj školskoj godini biti nešto blaže, a detaljno će tijekom dana biti objavljene na web stranici Ministarstva.

Osnovnoškolci od prvog do petog razreda moći će se u određenoj mjeri miješati, a dopustit će se i direktna nastava izbornih predmeta, dopunske i dodatne nastave, rekao je ministar nakon sjednice Vlade.

Viši razredi osnovnih škola moći će mijenjati učionice, a omogućit će se i uporaba kabineta te bavljenje sportskim aktivnostima u školi. Školske sportske dvorane i dalje će biti zatvorene za rekreativni sport, dodao je Fuchs.

Vraćaju se i roditeljski sastanci uživo uz nošenje zaštitnih maski i poštivanje razmaka od dva metra te prozračivanje prostorija. Mjerenje temperature zaposlenika ostaje obaveza prije dolaska na posao, kao i obaveza roditeljima da temperaturu mjere djeci prije odlaska u školu.

Pola prosvjetnih radnika nije cijepljeno

Obavezno je nošenje zaštitnih maski za učenike viših razreda, ako nije moguće osigurati razmak od dva metra, a i inače se preporučuje, rekao je ministar.

Školska praksa budućim nastavnicima omogućit će se u razredima, na isti način kao i zaposlenicima. Praksa učenika u tvrtkama ponovno se dopušta kao bitan segment strukovnog obrazovanja.

Ministar je istaknuo i nezadovoljstvo 50-postotnom procijepljenošću nastavnog osoblja poručivši da nastavnici trebaju nositi maske i cijepiti se.

U osvrtu na psihičko stanje učenika uvjetovano pandemijom i potresima, ustvrdio je da su depresivnost i anksiozost uvjetovani i boravkom izvan škole.

Beroš: Cilj je da škole ostanu otvorene uz poštovanje mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš dodao je da su zbog mentalnog zdravlja djece relaksirane epidemiološke mjere, a cilj je da škole ostanu otvorene uz poštovanje mjera. Najbolje je svima da se cijepimo i zaštitimo se od težih oblika bolesti. Mjere su više nego utemeljene i vjerujem da će omogućiti sigurno radno okruženje, ocijenio je Beroš. Odnos prema virusu je od iznimne važnosti za funkcioniranje nastave, poručio je.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje cijepljenje djece od 12 godina s kroničnim bolestima i koja dijele kućanstvo s oboljelima, učenicima završnih razreda srednjih škola i posebnih smjerova, poput zdravstvenog, ugostiteljskog, turizma i uslužnih djelatnosti jer ti učenici tijekom prakse moraju doći u kontakt s više ljudi. Također se cijepljenje preporučuje učenicima u učeničkim domovima, nastavnicima i roditeljima, rekao je Beroš.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs