Fuchs: Distribucija testova za samotestiranje učenika teče izrazito dobro

Distribucija brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika teče izrazito dobro i ono će u većini škola početi u ponedjeljak, izjavio je u četvrtak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te najavio da će HZJZ subotu objaviti da se ukida samoizolacija za sve učenike.

"Sve županije su dobile najveći dio testova, dapače oni se u ovom trenutku distribuiraju prema školama", rekao je ministar novinarima prije sjednice Vlade.

Dodao je da su ravnateljima škola poslane sve upute, kao i upute za roditelje kako se koriste testovi, a u petak će na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) bit će objavljen i video koji prikazuje kako se uzima uzorak.

"Sve kako je zamišljeno teče po planu, testiranja će u najvećem dijelu škola početi u ponedjeljak", rekao je ministar.

Testiranje je dobrovoljno

Ponovio je da je riječ o potpuno dobrovoljnom testiranju, odnosno da roditelji ne moraju testirati dijete, ako to ne žele. U tom će slučaju potpisati obrazac u kojemu kažu da ne pristaju na samotestiranje djeteta. No, dođe li takvo dijete u kontakt s nekim tko je pozitivan na koronavirus, ono mora ostati u samoizolaciji, za razliku od ostale djece koja idu u školu tako dugo dok su negativna.

Kako je objasnio, mjera je pokrenuta sada zato što je drastično narastao broj djece u samoizolaciji, odnosno "zbog ciljanog i smišljenog pristupa da se sva djeca koja ne trebaju biti kod kuće vrate" u škole. Trenutno je u samoizolaciji tridesetak tisuća djece, a pozitivno je oko 7000 učenika.

Predviđeno je da mjera traje mjesec dana, uključujući i tjedan dana praznika, a ministar pretpostavlja da do kraja školske godine možda više uopće neće biti potrebe za samotestiranjem.

Tijekom ta četiri tjedna roditelji će testirati djecu jednom tjedno, a nakon toga, testirat će se samo u slučaju da se u nekom razredu pojavi pozitivan učenik.

Ministar smatra da je naručena količina brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika dovoljna za dva mjeseca. Dio testova koji se daju roditeljima ostaje u školi za izvanredne situacije i slučaj ponavljanja

"Treba naglasiti da će u subotu HZJZ objaviti na svojim mrežnim stranicama i uputama da se ukida samoizolacija za sve učenike. To je ono što bio i krajnji cilj ove mjere", zaključio je ministar Fuchs.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs