Fuchs: Moguća i dodatna odgoda nastave na potresom stradalom području

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u Dnevniku HTV-a da je u Sisačko-moslavačkoj županiji razorni potres ostavio veliki trag na školskim objektima te će se početak nastave odgoditi na četrnaest dana, a ukoliko bude potrebno ministarstvo će dozvoliti i daljnju odgodu.

"Najbolja odluka se može donijeti onog trenutaka kada imate jasan uvid u situaciju, a to će vam dati lokalne vlasti, ravnatelji i učitelji", rekao je Fuchs.

Dodao je da od 58 školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji u njih 17 neće početi nastava, pa čak ni po C modelu, odnosno na daljinu. 

Fuchs je ustvrdio i kako ruralni krajevi Republike Hrvatske imaju problem s lošom internetskom povezanošću te da se roditelji snalazili na razne načine da djeca mogu pratiti školu na daljinu.
Vjeruje da će se ti problemi riješiti no i poručuje da je u ovom trenutku ministarstvo fokusirano na rješavanje problema u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature

Upitan je li Hrvatska sada spremnija na nastavu na daljinu nego u ožujku prošle godine, Fuchs je uzvratio kako bi idealna situacija bila da nastavu u virtualnom vremenu nastavnik drži u razredu, a djeca koja su kod kuće da ga prate u realnom vremenu.

"Imamo to u određenom broju škola, ali nemamo u svim školama", istaknuo je.

Za to, kaže, treba stvoriti tehničke preduvjete za koje nije bilo vremena kao što nije bilo ni sredstava.

Fuchs je kazao kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature te prati cijelu situaciju u kojoj se učenici nalaze.

"Pristup nas u ministarstvu je da planiramo nekoliko mogućih scenarija, pa tako i Nacionalni centar prati situaciju. Neću govoriti o scenarijima, osim da će svi pisati državnu maturu", dodao je.

Učitelji u drugoj prioritetnoj skupini za cijepljenje

Kada je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa Fuchs je ustvrdio kako su učitelji u drugoj skupini po prioritetima te će se cijepiti nakon docjepljenja zdravstvenih djelatnika, starijih osoba i korisnika domova za starije osobe.

Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs