Fuchs: Nitko ne kani staviti sveučilišnu autonomiju pod kontrolu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je, tijekom današnje rasprave o prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, da nitko ne kani staviti sveučilišnu autonomiju pod kontrolu već se želi postaviti kontrolni mehanizam nad trošenjem sredstava iz državnog proračuna.

"Nitko ne kani staviti nikakvu autonomiju pod kontrolu. Nikakav ministar, a pogotovo ja, ne kanim upravljati sveučilištem", rekao je Fuchs odgovarajući na oporbene kritike da se prijedlogom zakona smanjuje autonomija sveučilišta i nedvosmisleno gura politički nadzor.

Poručio je kako treba stati na kraj tome da sveučilišta ostanu na razini upravljanja kao što je to do sada, gdje "jedna određena ekipa može manipulirati na način da ne priznaje čak ni vlastite akte".

"To se ne može dalje tako održavati. Nemoguće je da netko može neovlašteno upadati u državni proračun i još se nakon toga čuditi te tumačiti zakonske propise o izvršenju državnog proračuna na svoj način jer je to njegovo autonomno pravo. Pa nije autonomija anarhija, autonomija je odgovornost", istaknuo je.

Naglasio je i da se ovim zakonom želi postaviti kontrolni mehanizam nad jasno definiranim trošenjem, a koje će definirati samo sveučilište.

"Nad kontrolom trošenja novca koji dolazi iz državnog proračuna, ništa drugo. Nikakva druga kontrola", rekao je. Dodao je i da nitko ne kani uzimati vlastiti prihod sveučilištima, sastavnicama ili slično. No, traži se da oni imaju osnovni princip raspodjele i da ga donesu.

Izvor: Hina/Vlada 
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs