Fuchs: Školska godina počinje bez posebnih mjera

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako školska godina u svim školama u Hrvatskoj počinje bez nekih posebnih mjera, pa za razliku od prethodne dvije godine nisu ni donosili nikakvu vladinu odluku o prelasku nastave na online model.

"Nadam se da će tako i ostati, ako nešto bude bilo potrebno mijenjati tijekom godine u smislu eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije pravovremeno ćemo intervenirati", kazao je Fuchs prije sjednice Vlade.

"Zadnje dvije godine smo u organizaciji nastave zadovoljili ono što se očekivalo od Ministarstva i na taj način ćemo odvijanje nastave u školama nastaviti držati pod kontrolom", dodao je.

Komentirajući podatke da je prošle godine bilo manje odlikaša, ali više izostanaka, ministar je rekao da se manji broj odlikaša može gledati u pozitivnom smislu, da ipak dolazi do objektivnijeg ocjenjivanja, a veći broj izostanaka objašnjava specifičnim epidemiološkim mjerama.

Podsjetio je da se u početku zbog jednog ili dva pozitivna učenika čitav razred stavljao u izolaciju i imao online nastavu, a ove godine su pozitivni učenici bili kod kuće, što se evidentiralo kao opravdani izostanak iz škole.

Vlada donijeti odluku o subvencioniranju prijevoza

S obzirom na najave dijela autoprijevoznika da će ukinuti linije tamo gdje nema dovoljno djece, Fuchs je rekao da će sada Vlada donijeti odluku o subvencioniranju prijevoza kod autoprijevoznika.

"Sva djeca u osnovnim školama imaju besplatan prijevoz koji je u ingerenciji osnivača koji za to dobivaju sredstva kroz decentralizirani mehanizam iz državnog proračuna, a učenicima viših razreda centralno ministarstvo iz proračuna subvencionira prijevoz", ustvrdio je.

Fuchs podsjeća da je sama organizacija linija na razini županija i one se moraju pobrinuti za to, a na Vladi je da osigura sredstva.

Upitan mogu li onda djeca biti mirna, rekao je da je siguran kako županije neće ostaviti nijedno dijete izvan škole zato što nisu uspjele dogovoriti neki oblik prijevoza s firmama koje održavaju linije.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs