Fuchs za HRT: Pomno se razmatraju prijedlozi, nema razloga za štrajk

Slika /Vijesti/2024/Veljača/09 veljača/Fuchs_0902.jpg

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je u središnjem Dnevniku HTV-a, komentirajući poruke s današnjeg prosvjeda, rekao da ne razumije što je to moglo bolje kad sindikat Preporod nije dostavio nikakve konkretne prijedloge kako bi koeficijenti trebali izgledati.

„Za to je dosad služila cijela konzultacija, cijela javna rasprava. Dakle, ono što smo dobili od Preporoda je jedan uradak, od stranicu i pol, dvije, u kojoj se ne predlaže nikakva korekcija u odnosu na postojeće sindikate. Neki sindikati su poslali konkretne prijedloge. Mi analiziramo i nakon što završimo analizu, vidjet ćemo i hoćemo li korigirati određene koeficijente. Ima jako dobrih, utemeljenih prijedloga. Pogledat ćemo točno možemo li neke koeficijente nešto malo više dignuti ili nešto korigirati, ali ne bih sada izlazio s konkretnim brojevima“, istaknuo je ministar Fuchs.

Na pitanje ima li prostora za takav razgovor, rekao je da nikad nije odbacivao mogućnost razgovora. No, dodao je, da se ne rade pregovori oko kolektivnog ili temeljnog ugovora.

„U ovom slučaju Vlada je izradila jedan ukupni prijedlog svih povećanja koeficijenata, promjenu načina financiranja i stavili smo to svima na raspolaganje da vide i da nam eventualno vrate natrag s prijedlozima - i sad je ta faza“, pojasnio je.

Dodao je kako će vrlo brzo razmotriti te primjedbe i dati finalni odgovor.

„Treba istaknuti da se u ovoj cijeloj diskusiji u javnosti, konkretno i na  današnjem prosvjedu, nije našao niti jedan plakat na kojem se sugerira koliki bi koeficijent trebao biti“, rekao je Fuchs.

Na opasku da se vidi nezadovoljstvo statusom obrazovanja i znanosti, ministar je odgovorio:

„Vlada je permanentno u ove četiri godine povećavala plaće i onda kad su drugim sektorima plaće padale za vrijeme Covid-a. Sjetimo se toga. U ovom trenutku se radi o jednokratnom najvećem povećanju plaća do sada i mislim da je vrijedno istaknuti konkretno reći u iznosima, u eurima, koliko plaće rastu u pojedinim kategorijama“, naglasio je ministar Fuchs.

Svima itekako značajno rastu plaće

Komentirajući primjedbu prosvjednika da nema dovoljno jasne razlike između onih sa višim obrazovanjem i između onih sa nižim obrazovanjem, i sa onima s malo staža i sa onima s puno staža. ministar Fuchs je rekao da je distinkcija napravljena vrlo korektno.

„Vrlo su pomno studirane i predložene te razlike. Jedan od zahtjeva sindikata visokog školstva upravo je bio da se smanje razlike između doktoranata, odnosno onih koji su doktorirali i docenata. To je ugrađeno u ovu odredbu. Nakon što je to napravljeno u jednom trenutku kada se s njima razgovaralo, sada se izlazi s drugim ili nekim trećim prijedlozima. Bitna stvar je koliko ti iznosi u stvari ljudima znači u plaćama i koliko će oni dobiti novca, a ne koliki je koeficijent onoga iz nekakvog drugog sektora i slično“, objasnio je Fuchs.

O zahtjevu sindikata hrvatskih učitelja i nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji traže da se nastavnici dignu u viši platni razred među koeficijente od 2.01 do 2.30, rekao je kako vrlo pomno gleda što je tko predložio.

„Mislim da nema razloga za štrajk. Bitna je stvar da svima itekako značajno rastu plaće, najmanje 13,5%, a nekima rastu - i do 20%. Nekima čak i više“, istaknuo je Fuchs.

Izvor: HRT/Vlada
 

Pisane vijesti