Glasnogovornik odbacio sumnje da je Vlada pogodovala Kamen Ingradu

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček odbacio je danas sumnje HNS-ovaca i svih drugih koji govore da je Vlada pogodovala tvrtki Kamen Ingrad te da je premijer Ivo Sanader zbog toga u sukobu interesa.

ZAGREB, 13. siječnja(Hina) - Glasnogovornik Vlade Ratko Maček odbacio je danas sumnje HNS-ovaca i svih drugih koji govore da je Vlada pogodovala tvrtki Kamen Ingrad te da je premijer Ivo Sanader zbog toga u sukobu interesa.

"Naravno da nikakvog sukoba interesa nema, niti premijera Sanadera kako to ističu gospoda iz HNS-a na tiskovnoj konferenciji, niti pak bilo koga drugoga iz Vlade", izjavio je Maček novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da je požeško-slavonski dožupan i bivši vlasnik Kamen Ingrada Vlado Zec samo jedan od 200 koncesionara kod kojih se utvrdilo da su ilegalno eksploatirali mineralne sirovine.

Vlada je, kaže Maček, svima njima, pod potpuno istim uvjetima, naložila da u roku od godinu dana moraju ishoditi lokacijsku dozvolu za eksploatacijska polja, te da svoje dugove prema državi mogu izvršiti u ovršnoj otplati.

Napomenuo je da je Državni inspektorat utvrdio da je od 2000. do 2003., za vrijeme bivše Vlade koja, tvrdi Maček, nije pokrenula adekvatne postupke, bilo ilegalne eksploatacije u kamenolomima, eksploatacijskim poljima za pijesak te kod koncesionara koji eksploatiraju vodu.

Državni inspektorat utvrdio je bruto iznos toga duga, a prema Zecu on iznosi više od 60 milijuna kuna bruto, ali s obzirom da u tom iznosu nisu ukalkulirani i troškovi ekspolatacije, naknadnom analizom i suradnjom s Državnim odvjetništvom utvrđeno je da Zec duguje 34 milijuna kuna, rekao je Maček.

Upitan kako komentira sumnje da taj dug nije i neće biti vraćen državi, odgovara da oni koji u to sumnjaju očito nisu upoznati s materijom o kojoj govore.

"Naravno da se Vlada osigurala zadužnicama, naravno da je taj dug moguće naplatiti i naravno da će se naplatiti onako kako je to zakonom propisano", istaknuo je.

Za današnje najave HNS-a kako će, ako to ne učini Povjerenstvo, sami pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa kod premijera Sanadera, Ante Đapića i Zeca, Maček je kazao - "vrlo je neozbiljno, vrlo neodgovorno i na osnovu vrlo paušalnih ocjena da si neki ljudi daju za pravo pokretati ovakve postupke".

"Naravno, argumentima ćemo dokazati da to apsolutno ne stoji i da je ovo samo pokušaj skupljanja jeftinih političkih bodova", dodao je.

Odbacio je i kritike da je Vlada tajila svoje postupanje s dugom Kamen Ingrada, rekavši da je riječ o uobičajenim tehničkim stvarima, odnosno dogovorima između Državnog odvjetništva, odnosno države, i dužnika prema državnom proračunu.

Maček je izvijestio da je Ministarstvo financija, kako bi spriječilo daljnju nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina, napravilo cjelovit registar svih koncesija u Hrvatskoj.



Pisane vijesti