Glavina: Vjerujem u nastavak rekordnih rezultata u turizmu

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/Glavina 1.jpeg

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas je apostrofirao važnost daljnjeg razvoja Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije, izrazivši vjeru u nastavak rekordnih turističkih rezultata.

Nakon prve sjednice Vlade Glavina je kazao da je pred njegovim ministarstvom i timom odgovoran posao, s naglaskom na snažnu politiku kontinuiteta, uz razvoj dosad postavljenih strateških okvira i ciljeva, a naravno i uz njihovu nadogradnju.

Zahvalio je dosadašnjoj ministrici Nikolini Brnjac, kojoj je bio jedan od najbližih suradnika, ocijenivši da su dosad napravili jako puno.

U Ministarstvu postoji dobar tim, a Glavina vjeruje u nastavak dobrih i rekordnih rezultata. Podsjetio je da su 2016. prihodi hrvatskog turizma iznosili 8,4 milijarde eura, dok je lani to dosegnulo rekordnih14,6 milijardi eura.

"Dakle, povećanje prihoda od stranih gostiju više od 75 posto. To je uistinu impresivan rezultat", ocijenio je Glavina, dosadašnji državni tajnik u ministarstvu kojem je postao čelni čovjek.

Hrvatska se razvija kao cjelogodišnja turistička destinacija

Kada je riječ o ovoj godini, apostrofirao je još bolje turističke rezultate od rekordne lanjske predsezone, pri čemu su samo u svibnju brojevi dolazaka i noćenja veći za više od 20 posto, a od početka godine turističke brojke nadmašuju lanjske za više od deset posto.

"To je dokaz da se Hrvatska razvija kao cjelogodišnja turistička destinacija", ocijenio je.

Pritom, jedan od snažnijih fokusa je razvoj kontinentalnog turizma, a u proteklom mandatu su u tom segmentu uložena rekordna sredstva, između ostalog i putem NPOO-a.

Glavina je između ostalog poručio da je budućnost turizma u održivosti, kako bi od njega i uz njega kvalitetno mogle živjeti i generacije koje dolaze. U kontekstu daljnje centralizacije, istaknuo je da će se svim turističkim destinacijama - gradovima i općinama, dati alati za "vrlo konkretno i jasno upravljanje" turističkom politikom.

"U ova dva mandata, to je jedan kontinuirani proces gdje smo postupno svake godine 'spuštali' dodatne alate destinacijama da odlučuju o svojoj sudbini", napomenuo je ministar.

Poljud i Maksimir sportske građevine od nacionalnog interesa

Kada je riječ o sportu, Glavina je također povukao paralelu između 2016. i recentnog razdoblja, iznijevši podatke da su prije osam godina ulaganja u sport na godišnjoj razini iznosila oko 28 milijuna eura, a danas to premašuje 120 milijuna eura.

Velik iskorak je napravljen u ulaganjima u infrastrukturu, što će se i nastaviti, također, treba dodatno pojačati suradnju i ulaganja u rad s mladima, a tu je i podizanje iznosa stipendija za vrhunske sportaše, istaknuo je ministar.

Pritom je stadione Poljud i Maksimir apostrofirao kao sportske građevine od nacionalnog interesa, poručivši da će se maksimalno staviti na raspolaganje čelnicima Zagreba i Splita - Tomislavu Tomaševiću i Ivici Puljku, kako bi se što prije krenulo u te projekte koji podrazumijevaju izgradnju novog stadiona u Zagrebu i rekonstrukciju onog u Splitu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti